Време за ново историјско НЕ

Косово – кост у грлу Империје (други део)

Завршена је игра: Косово за улазак у ЕУ. Истраживање српског јавног мњења марта ове године, иза кога је Институт за европске послове, показује да 81 одсто грађана не би подржало признавање косовске независности а да им се понуди улазак у ЕУ. То показује да се Косово и Метохија враћа међу Србе као питање чојства и нешто чиме се не може трговати

И да се вратимо у доба ово: како је утемељена Мисија владавине права ЕУ на Косову (какав циничан назив!), тако је и деловала.

НЕУСПЕХ ЕУЛЕКСА Приближава се крај прве деценије тог „европског напора“. Резултати су трагикомични. Личе на Дорис Пак. Западна штампа, колико год антисрпска, готово да није успела да састави пажње вредан извештај о Косову у ком акценат није на „криминализованим структурама“, „путевима дроге“, „трговини људским органима“. Хамбуршки „Шпигл“ јавља како је Еулекс „највећи и најскупљи програм у историји Европске уније“, да је утрошено више од милијарду евра, али да се мора признати да – мисија Еулекса није успела.

Детаљи су још јаснији сигнал о неуспеху. „У стварности, ми ни издалека не знамо шта се овде дешава“, приповеда немачки полицајац који је 10 година спроводио мисију. „Град Урошевац важи за највећи центар трговине дрогом на Балкану, али ту се готово никад не заплени већа количина наркотика. Треба само погледати колико је нових бензинских пумпи и тржних центара где нико не купује. Ту се намеће сумња да то служи, пре свега, за прање новца.“ Савршено снимљена ситуација на терену.

И? Шта се дешава? Чему служи утврђена истина? Реагује ли неко на та сазнања која су и део јавног мњења? Не. Запад има важнијих интереса од истине. Од истине се не живи. „Нико од одговорних из Еулекса не јавља истину у Брисел“, прича човек с терена репортеру једног од најутицајнијих недељника у свету. „Шаљу улепшане извештаје, што можда морају да раде, да би задржали свој посао у иностраној мисији. Али то неће помоћи Косову.“ Али кога стварно брига за Косово.

Како који чиновник оде с Косова, тако прича о реду, праву и држави престаје. Штампају се њихова сведочанства о хаосу, ликвидацијама, притисцима, уценама. А Брисел, глув и слеп, тражи од Србије да призна то као државу. И обећава тој карикатури „пут у Европску унију“. Још мало па ће им послати и легендарна поглавља на – испуњавање. Кад би ово неко причао људима у лудници, они би окренули леђа и сматрали то провокацијом. Овако, европско јавно мњење – судија најугледнијих старих демократија на свету – то мирно прима и чуди се што Срби „не разумеју“ шта им је логично чинити. С времена на време и прете.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.