Глобалне обавештајне игре на Балкану

Није баш уобичајено да председници држава у званичне посете примају шефове страних обавештајних служби, а наш председник је у периоду од само два месеца угостио директоре чувене британске МИ6 и моћне руске СВР. Зашто ове две посете нису исте?

Обавештајним играма опасним реквизитима – бојним отровима – водеће обавештајне службе НАТО-а довеле су свет на ивицу нуклеарне катастрофе, будући да је очигледно да није извучена поука да ове службе треба вратити у оквире њихове традиционалне делатности и растеретити их прљавих игара и подметања. Њихове садашње тајне и подмукле активности везане за компромитацију и сатанизацију противника проваљене су и постају контрапродуктивне. Једноставно речено, тајне службе се злоупотребљавају од стране политичких центара моћи и њихове могућности се прецењују. Зато чуди даље проширивање њихових ингеренција – на дипломатске мисије, у ситуацији када су већ пренапрегнуте и праве грешке које угрожавају цео свет.

ПОМПЕО КОД КИМ ЏОНГ УНА У протекла два месеца обавештајни лидери НАТО-а имали су две одвојене мисије које више личе на дипломатске него на обавештајне. Пре десетак дана будући државни секретар САД (донедавно директор ЦИА) Мајк Помпео тајно је посетио севернокорејског лидера Ким Џонг Уна. Сондирање терена за дуго најављивани сусрет двојице посвађаних контроверзних председника потпуно су преузеле обавештајне службе, тако да је дипломатија којој је то основни посао гурнута у други план. Тајни боравак Помпеа у Северној Кореји реализовали су ЦИА и шефови обавештајних служби Северне и Јужне Кореје. Чему тајност? Да ли је требало тај догађај сакрити од Руса, Кинеза, сопствене јавности, или је просто ствар у томе да обавештајне службе не умеју другачије да раде него тајно? Посета је обелодањена тек након што је оцењена успешном на основу пристанка Северне Кореје да прекине нуклеарне и ракетне пробе.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.