Где то пише?

ЗСО – између косовских прописа и „Kosovo law“

Питање и те како важно за будућност Срба на КиМ – шта ће бити основ за формирање ЗСО – Први бриселски споразум или закони тзв. Републике Косово – наишло је на дијаметрално супротна тумачења у Београду и Бриселу. На најаву портпаролке ЕУ Маје Коцијанчич да ће ЗСО бити формирана у складу са косовским законима, председник Србије одговорио је питањем: А где то пише? О томе да ли ЗСО треба да се прилагоди уставно-правном систему тзв. државе Косово или правни поредак Косова треба да се прилагоди ЗСО, да ли би овај орган могао да се подведе под суштинску аутономију коју помиње Устав Србије, те на шта указује чињеница да у погледу надлежности ЗСО Бриселски споразум између Београда и Приштине представља копију тзв. косовског Закона о локалној самоуправи разговарамо са др Слободаном Орловићем, професором Уставног права на Правном факултету у Новом Саду, др Слободаном Самарџићем, професором на ФПН и бившим министром за Косово и Метохију, и правним историчарем Зораном Чворовићем, професором на Правном факултету у Крагујевцу.

Разговарала Наташа Јовановић

Слободан Самарџић

Прописи Србије? Наравно, не

 

У Првом споразуму о принципима који регулишу нормализацију односа (2013) стоји да ће ЗСО имати статут, али се каже и да ће „правне гаранције бити предвиђенe позитивним и уставним прописима“. На које се позитивне прописе мисли?

На прописе Србије, наравно, не. У тачки четири истог документа реч је о надлежностима ЗСО „предвиђеним Европском повељом о локалној самоуправи и косовским прописима“. Потом, у пратећем документу под насловом Делокруг рада и мандат Руководећег тима за успостављање ЗСО, у тачки шест каже се да ће „Асоцијација/Заједница бити формирана на основу члана 1 Првог споразума, и усвојиће свој Статут у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима“. Најзад, у документу из августа 2015, под насловом Асоцијација/Заједница општина са већинским српским становништвом на Косову – општи принципи/главни елементи, у првој тачки се каже да се ЗСО успоставља онако како је „предвиђено Првим споразумом, законом о ратификацији Првог споразума и законима Косова“. Овде се укључује и Закон о ратификацији Првог споразума који је усвојен у Скупштини Косова. Најзад, када је реч о уставном суду Косова, у тачки два последњег документа пише: „На основу Првог споразума који признаје њен посебан карактер, влада Косова ће усвојити уредбу која ће се непосредно примењивати и коју ће размотрити Уставни суд.“

Које су надлежности ЗСО, каква је његова правна форма и политички садржај?

Посматрам већ годинама, од априла 2013, како повелики број професионалних обмањивача у јавности најпре причају о некаквој аутономији Срба у независном Косову, па потом о наводним извршним надлежностима којима ће располагати ЗСО, све директно на основу Првог бриселског споразума. Да видимо и ово. У тачки четири се наводе области надлежности ЗСО и то набрајањем: економски развој, образовање, здравство, урбано и рурално планирање. Основно питање је коју врсту надлежности ће ЗСО имати у овим областима. Да ли законодавну, као што стоји у Декларацији Томе Николића коју је Скупштина усвојила почетком 2013. као преговарачки оквир српске стране? Никако. Да ли извршну, како тврде државни пропагатори и дан-данас. Никако. У Првом споразуму лепо пише да ће ЗСО вршити „пуни надзор“ у набројаним областима надлежности. И тај се став напросто понавља у свим потоњим документима. Просто говорећи, у тим областима надлежности косовска скупштина ће доносити законодавне прописе, косовска влада ће доносити подзаконске акте о спровођењу закона, а ЗСО ће вршити „пуни надзор“ над спровођењем ових виших прописа. Ово последње припада једнако свим општинама на Косову, а оне имају право да се удружују ради лакшег обављања ових послова „пуног надзора“.            

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

 1. unutrašnji dijalog.r.j.

  Na izjavu portparolke EU Maje Kocijančić da će ZSO biti formiran u skladu sa kosovskim zakonima – Vučić odgovara: A gde to piše? U članku je argumentovano obrazloženo da piše na 5-6 mesta u odredbama Briselskog sporazuma. Takodje je u tački 3 naznačeno da će ZSO biti formiran po istim osnovama kao i ostalih kosovskih opština. U tački 2 je takodje naznačeno… primenjen prevarantski trik da se Srbi dovedu u zabludu, citiram: Asocijacija/Zajednica… uspostavlja se po zakonima i Ustavu(!). Koje države (naravno Kosovo)? Namerno nije navedeno-izostavljeno da se prevare Srbi. U prvoj tački-odredbi takodje piše – drugi pasus – da ZSO-u mogu da se priključe i druge opštine ako se članice dogovore (sigurno na zahtev albanaca, Vučić-Dačić prihvatili). To je uradjeno da bi se ZSO-u mogle priključiti i albanske opštine (politička taktika), kao što je uradjeno Briselskim sporazumom o pravosudju: Na 4 srpske opštine priključene su 3 albanske opštine sa brojnijim etničkim sastavom (ukupno 7 opština): Albanci dobili petostruku večinu nad Srbima i dobili jednak broj sudija i tužilaca kao i Srbi(!): ZSO postao ZASO – Zajednica albansko-srpskih opština(!)?

  Treba naglasiti da je Maja Kocijančić prvi put nakon petogodišnjih Briselskih pregovora otkrila da će ZSO raditi po zakonima i Ustavu Kosova (kako piše u Briselskom sporazumu). Što znači da je EU saučesnik u prikrivanju suštine predmeta-pregovora u Briselu – odredjivanje statusa Kosova (tajno – model dve Nemačke: Kosovo i Srbija dve države). To je primopredaja teritorije, što se perfidno krije od srpskog naroda. Pretpostavlja se da je Dačić iz tih razloga potpisao Brisel. sporazum inicijalima I.D. da sakrije ime i prezime srbina koji je predao Kosovo albanskim muslimanima za istoriju (to se u svetu tretira kao veleizdajnički akt). EU prihvatila potpis inicijalima I.D. – da se što pre otme Kosovo od Srbije.

  Sama formulacija Briselskog sporazuma je u suštini prevarantska: Prve 6 tačke kao formiranje ZSO (Vučić više puta to tumačio kako je Srbija dobila 40% posto za Srbiju, nacionalni interesi… a u suštini Srbi na Kosovu dobili manjinski status: Asocijacija/Zajednica srpskih opština u državi Kosovo), o ostale 9 tačke Kosovu daju sve atribute teritorijalne albanske muslimanske države? Zašto se Vučić i Dačić opredelili za totalnu predaju-poklanjanje teritorije KiM albanskim muslimanima – a nisu tražili podelu – Kiparski model – najmanje pola srpske teritorije KiM mora da pripadne Srbiji??? IZ TIH RAZLOGA treba hitno ZAMRZNUTI veleizdajnički Briselski sporazum dok se ne vrate 250-000 proteranih Srba sa Kosova (popuniti brojku dobrovoljcima), i dok se ne stvore uslovi za odredjivanje adekvatnog statusa Kosova (KiM): Najmanje 1/2 teritorije KiM mora da pripadne Srbiji pod integritetom i suverenitetom Srbije (istorijsko, ustavno i nacionalno pravo)?!

 2. unutrašnji dijalog.r.j.

  Nastavak:

  NADLEŽNOSTI Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), kako piše u Brielskom sporazumu-BS:
  ZSO ima, pored ostalog, NADLEŽNOST za urbano i ruralno planiranje. Ali nema nikakvu zakonodavnu i izvršnu vlast po zakonima i Ustavu Kosova: Kosovska skupština donosi zakonodavne propise, kosovska vlada donosi podzakonske akte o sprovodjenju zakona, a ZSO će vršiti “puni nadzor” nad sprovodjenjem ovih viših propisa.

  Iz gore navedenih činjenica Kosovo je početkom 2017 god porušilo potporni betonski zid na severnoj-srpskoj strani Mitrovice kod mosta na Ibru – služio srbima kao bezbednosni zid od upada albanskih separatista (demonstrirana zakonodavna-sudska-izvršna vlast države Kosovo po Briselskom sporazumu). Kako je moguće da ZSO po BS ima urbanističku nadležnost na teritoriji srpskih opština, ali da nije mogao da zaustavi rušenje betonskog zida koji je Srbima mnogo značio (nema izvršnu vlast, nisu omogućili Vučić i Dačić kao glavni pregovarači u Briselu sa Hašimom Tačijem, sve rade u korist albanaca – da se otme teritorija, da ne navodim brojne primere…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *