Димне завесе новог хладног рата

Срљање у прошлост с (могућом) репризом „већ виђеног“: Иза очито упрограмираних политичко-шпијунских афера и распламсавања „дипломатског рата“ готово невиђених размера, неки назиру (за)дах новог хладног рата, од чега Немци, не само из (егзистенцијално) економских разлога, посебно зазиру и отворено страхују

Није се догодило оно што се, очигледно, није могло (или смело) догодити: Немачка, и Европа, нису узеле сопствену судбину у своје руке, после изричите изјаве Доналда Трампа да ће се Сједињене Америчке Државе, док буде на њиховом кормилу, окренути пре свега себи, а мање бринути о њиховим савезницима (посебно кад је реч о њиховој безбедности) и партнерима с ове стране Атлантика.

А доста је оних који су то очекивали. Понадали су се да би то „враћање Америке себи“ могло Европљанима, коначно, да пружи већи маневарски простор у спољној политици. За ослобађање од (пре)дуге америчке зависности, политичко „одрастање“, извесну аутономију и (бар у већем степену) осамостаљење.

У том контексту, и на тај начин, (про)читана је и реска (по некима неочекивана, и неочекивано храбра) констатација немачке канцеларке да Европљани (при чему се превасходно мислило на Европску унију), оставши без поузданог и чврстог (америчког) ослонца, (од)сада морају да се поуздају (само) у себе.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.