“Задовољни смо појашњењем Пентагона, ево и транскрипта”

Задовољни смо што је појашњено да, изјава генерала Скапаротија, да га “Србија унутар Балкана највише брине по питању руског и утицаја”, није став Пентагона.

То је саопштило Министарство одбране Србије.

Министарство у саопштењу наводи и да због објективног информисања јавности, а како би спречило различита тумачења, прилаже део видео снимка, као и део транскрипта обраћања генерала Скапаротија пред Одбором за оружане снаге Сената САД, 8. марта 2018. године на енглеском и превод на српском језику. 

Саопштење, транскрипти и видео-снимак објављени су и на сајту Министарства одбране.

Транскрипт изјаве генерала Скапаротија

Министарство одбране Србије објавило је превод на српски извода из излагања команданта Европске команде САД, генерала Куртиса Скапаротија, пред Одбором за оружане снаге Сената САД, 8. марта 2018. године. 

Сенатор Џин Шахин (Њу Хемпшир): “Дакле, ако погледате потенцијал злоупотребе у будућности у другим деловима Европе, где видите … где сте највише забринути за будуће мешање Русије?” 

Генерал Скапароти: “Они су укључени у сваки (географски) аспект Европе на један или други начин. Подручје које ме данас брине, заправо, је Балкан. То је подручје у коме је напор међународне заједнице, а нарочито Сједињених Држава… где смо били у стању да одржимо стабилност тамо. Почели смо да радимо на демократском управљању и да то ојачавамо, али Русија ради на Балкану. Мислим да морамо пратити то подручје. То је подручје на које, у смислу дипломатије, морамо да се мало усредсредимо, по мом мишљењу. И ми морамо наставити реформу безбедности и изградњу наших способности које смо као међународна заједница тамо ангажовали; Балкан, то је област у којој бисмо могли имати неке проблеме у будућности.” 

Сенатор Џин Шахин: “Споменули сте дипломатске напоре … И колико је важно да имамо ове робусне дипломатске и економске напоре на Балкану? 

Генерал Скапароти: “Мислим да је то кључно. Они сматрају да дипломатски напор и присуство, искрено, то људи виде као један од начина да се утврди да ли је Запад озбиљан у вези са њиховом жељом да буду део тог Запада. Дакле, то укључивање, мислим, је фундаментално.”

Сенатор Том Котон (Арканзас): “Хвала председавајући, хвала и Вама генерале Скапароти. Желео бих да Вам се захвалим што сте нам се још једном придружили, и хтео бих да наставим разговор о Балкану од кога сте почели са сенаторком Шахин. Иако се фокусирамо на Балтик, јер су то искључиво земље НАТО-а, мислим да их њихов статус у НАТО-у вероватно чини стабилнијим у погледу директне претње коју Русија представља … а на Балкану постоје и бројне земље које не припадају НАТО-у … Да ли бисте могли бити конкретнији и рећи нешто више о томе која земља на Балкану вас брине по питању руског мешања и утицаја?” 

Генерал Скапароти: “О, ја мислим Србија. Конкретно, постоји, постоји нека веза…” 

Сенатор Том Котон: “Баш Србија? Или Република Српска?” 

Генерал Скапароти: “Србија, па, рећи ћу вам да је то Србија као држава, али и српско становништво унутар Балкана. Очигледно постоји историјска веза и наколоност … али због тога постоји и боља прилика за руски утицај. И они то користе у смислу дезинформисања, утицаја на ту популацију, у неким случајевима се јавља „ефекат преливања”, вероватно на линији Србија у односу на Косово или у трипартитној власти Босне и Херцеговине. И то је моја брига. Видео сам повећање тога за годину и по дан откад сам на овом послу”.

2 коментара

 1. Naravno da su morali da negiraju da je to stav Pentagona, jer je rec o jezivoj i ogoljenoj nacistickoj izjavi o srpskom narodu! Ipak, javni demanti ne menja sustinu stava admericke admainistracije prema Srbiji i Srbima ma gde ziveli na Balkanu!

 2. AMERIKANCI mogu da sebi da dozvole da kazu:
  Nismo to rekli….
  Nismo tako mislili……..
  Krivo su nas prevedi…….
  To smo rekli ali to nismo mislili……..
  To su objasnjenja koja vladajucu elitu u potpunosti zadovoljavaju, jer bi ameri mogli i da potvrde da su upravo mislili to sto su rekli……………….i opet se nista ne bi promjenilo!!!!
  Nije ni bitno sta ameri izjavljuju, u njihovim izjavama ima i hvaljenja SRBA , ima i price o amricko srpskom prijateljstvu itd. itd. Bitno je kakvi su na djelu…….. A kakvi su na djelu??? Treba lì uopste praviti takve analize. Pa poceli su da bombarduju SRBIJI jos 1945 !!!! I to od silne ljubavi,postovanja,i prijateljstva zbog doprinosa slamanju nacisticke Njemacke, pa su nastavili zajedno sa Njemcima 1999……….Da ne spominjem otimanje Kosmeta, netko bi mogao pomisliti da nas mrze…

  6
  1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *