Вучић о хапшењу Ђурића: Брутална провокација од стране Приштине

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након седнице Савета за Националну безбедност после хапшења Марка Ђурића у Косовској Митровици, да ће одговарати сви који су учествовали у његовој отмици. Србија никоме неће дозволити да народ на Космету буде протеран са својих огњишта, поручио је председник.

 

Терористи обучени у полицијске униформе специјалних јединица непостојеће државе Косово хтели да покажу да могу да заузму север Косова, каже Александар Вучић.

Како каже, то су радили уз подршку Еулекса и “на два возила јединице РОСУ, била су два возила Еулекса”.

Вучић је током обраћања медијима након хапшења Марка Ђурића у Косовској Митровици рекао да је Србија “поштовала све међународне акте” и да је на време обавестила Приштину о намери српских званичника да оду на Косово.

“Дакле, да буде јасно, Марко Ђурић је у складу са споразумима са Приштином, три пута пре времена обавестио о свом доласку на КиМ. На то нема реакције. Дан после тога иде друга најава у којој је додато само име Николе Селаковића. Одговор стиже 25. марта у 23.02, кажу није на време поднет захтев. Прво, није захтев него објашњење. Друго, лажеш. На то иде одговор да ћемо поступити и посетити Косово у складу са међународним правом и молимо их да не покушавају да изазову кораке којима ће изазвати ескалацију тензија”, навео је Вучић. 

Вучић је рекао и да се чуо са Марком Ђурићем који ће, како каже, бити примљен у неку од медицинских установа јер “има одређених проблема“. 

Према његовим речима, Канцеларија за КиМ је 75 сати пре догађаја у Митровици обавестила надлежне органе на Косову да ће Ђурић посетити Косово, а да је 

“Притом, према договору о званичним посетама, 72 сата раније је потребно ако ја идем на Косово… За Марка Ђурића је потребно 24 сата”, каже Вучић. 

Вучић је ту истакао да није реч о “тражењу дозвола, већ обавештавању”. 

О иницијативи Српске листе да напусти косовску владу рекао је да “неће одлучивати уместо њих” и да је то на њима, али да треба да одлуче хладне главе. 

Вучић је рекао да је питање за Еулекс и зашто је ухапшен Милорад Зајић. 

“У петак сам поставио питање ЕУ, да ми кажу зашто је ухапшен Милорад Зајић? Зашто сте хапсили Богдана Митровића? Зашто малтретирате Србе? Нисам добио одговор јер то није питање за Еулекс”, рекао је председник Србије и додао да је “њихово да заузимају север Косова”. 

“Док су нам поједини преставнци говорили ‘будите мирни, ми ћемо да разговарамо са нашим штићеницима’, они почињу акцију у којој та терористичка банда која баца шок бомбу и туче, не само Марка Ђурића, већ и друге људе. Снмке како га брутално туку ћемо показати јавности. Ти терористи су ухапсили Ђурића, ваљда зато што им је три пута писао писма, или им се не свиђа што Марко не признаје њихову терористичку државу”, навео је Вучић. 

Како је нагласио, “та банда терориста сликала са њим као трофејем и водили га по улицама”. 

“А не знају како су понизили себе. Ти терористи ухватили мученог Марка Ђурића, воде га, а други терористи му звижде. Преживео је Ђурић, али ми нећемо прећи преко тога. Сви који су учествовали у томе одговараће пре држаним органима Србије. И два лица српске националности која су помагала албанским терористима за отмицу Марка Ђурића, сви ће одговарати Србији”, истакао је Вучић. 

Он током обраћања медијима се посебно обратио грађанима на северу Косова. 

“Позивам грађане на северу Косова да буду мирни и спокојни јер албански терористи неће успети да предузму ништа против њих, ни они ни њихови западни партнери. Србија никоме неће да прети, али неће ни дозволити никоме да уништи њен народ. Никоме нећемо дозволити да угрози безбедност наших грађана”. 

Вучић је навео да је “сада бесмислено говорити о бриселском дијалогу” и додао да ћемо “чекати годинама да се испуне обавезе о ЗСО”. 

“Њима не пада на памет да то испуне”, закључио је Вучић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *