Српска листа ће изаћи из косовске владе, Срби сами праве ЗСО

Српска листа излази из косовске владе, а 10 већински српских општина на Косову и Метохији формираће 20. априла Заједницу српских општина, најавио је данас председник Српске листе Горан Ракић.

Он је то рекао новинарима после консултација са председником Србије Александром Вучићем, којег су, каже, обавестили о свему што се јуче дешавало у Митровици и о одлукама које су донели.

“Српска листа изаћи ће из владе привремених институција и она неће имати подршку Српске листе”, рекао је Ракић.

Према његовим речима, сутра ће се у Косовској Митровици одржати седница свих 10 општина са већински српским становништвом.

Ускоро је, каже, пуних пет година како је потписан Бриселски споразум, а Приштина није испунила обавезу да формира ЗСО, па ће то учинити српске општине на КиМ.

Председник Вучић се, каже, сагласио са њиховим ставовима и поновио им да Србија неће дозволити неки нови “бљхесак” или “олују”.

Ракић је објаснио да се више неће правити разлика између Срба са севера и саа југа покрајине.

Позвао је Србе да не учествују у било каквој косовској војсци.    

Ђурић: Вукли су ме као пса и певали „Алаху екбер“

Шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да су у понедељак „албански сепаратисти покушали да на бруталан начин, насиљем и терором заузму север Косова“.

Ђурић, који се први пут обратио јавности после хапшења, рекао је да је поносан на српски народ, који се одбранио гандијевским методама.

„То за мене нису полицајци, то је разуларена терористичка банда. Послали су их на голоруке и ненаоружане људе. То је срамота и њих и оних који су ћутали и тако се сагласили“, казао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Ђурић је рекао да припадници косовске полиције нису званичници већ „наоружане фаланге“ и истакао да су њега „вукли као пса“, да су покушавали да га понизе, као и Србију и српски народ.

„Ставили су ме у један од транспортера, ударали ме, покушавали су да ме застраше, набијали ми пушку у стомак, један је извадио и нож, сликали су селфије. Певали су на путу до Приштине, узвикивали ’Алаху екбер‘“, рекао је Ђурић.

Ипак, како је рекао, он има болове, али се осећа добро.

„Да није било једног позива из Београда, насиље и терор над Србима би се наставио“, рекао је Ђурић, али није рекао који је то био позив.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *