Си Ђинпинг за почетнике

За друштва која не извозе демократију много је важнија будућа кинеска пројекција развоја, него јалов ламент над бројем тамошњих председничких мандата. Такође, из западног угла тешко је разумети мисао и менталитет кинеског друштва и разлоге због којих је практично неограничена владавина њима сасвим прихватљива

Становница Пекинга родом са Балкана доживела је занимљиву анегдоту. Дечак из бољестојеће породице, ком држи часове енглеског језика, решио је једном приликом да је импресионира. На крају часа поверио јој је да је његов отац врло важан у Кини.

„Знаш, Си Ђинпинг је први, он је император. Мој отац је 15. по реду“, рекао је малишан, не без поноса. Сличан утисак оставио је на аутора ових редова и интервју са Кунг Десин, припадницом 77. генерације директних Конфучијевих потомака. Ова млада, лепа и продуховљена дама, при томе врло успешна позоришна редитељка, рекла је да је поносна што је у прилици да служи својој држави. Да не буде забуне, реч је о широко образованој особи која је пропутовала планету уздуж и попреко и чије су представе игране у свим деловима света.

Извесна империјална култура, па и сама традиција у смислу органске историјске повезаности модерне Кине са претходним државним формацијама онога што називамо кинеском цивилизацијом, присутна је до данас у тој земљи. Кинези су одани хијерархији на начин који је азијски особен и који често не можемо да појмимо у потпуности. Та вертикална спона друштва тамо је главна оса општег друштвеног замајца, а кинески утицај се данас, захваљујући том замајцу, протеже до простора на којима се читају романи Мо Јена, продају „Хуавеј“, „Леново“ и „Сјаоми“ уређаји, једе кинеска храна, јуре кинески супербрзи возови и гради инфраструктура кредитима Ексим банке. Дакле, до безмало сваког кутка планете.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *