РТ: Москва упутила 14 питања Лондону: Какве везе има Француска са инцидентом?

Руска амбасада у Лондону упутила је списак од 14 питања Министарству спољних послова Велике Британије, захтевајући да се открију детаљи о истрази о тровању нервним агенсом бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове кћерке.

Питања која су наведена у потпуности испод, укључују захтев да се разјасни да ли су у Великој Британији развијени узорци нервног агенса А-234 (такође познат као “Новичок”). Амбасада такође, у саопштењу назива инцидент који је покренуо лавину недавних дипломатских тензија “изфабриковани случај против Русије”.

1. Зашто је Русији ускраћено право конзуларног приступа двојици руских грађана који су озлеђени на територији Велике Британије?

2. Који специфични противотрови и у ком облику су дати жртвама? Како су такви противотрови доспели у посед британских доктора на месту инцидента?
 
3. На основу чега је Француска укључена у техничку сарадњу у истрази о инциденту, у којем су повређени руски држављани?
 
4. Да ли је Велика Британија обавестила Организацију за забрану хемијског оружја о учешћу Француске у истрази о инциденту у Салисберију?
 
5. Какве везе има Француска са инцидентом, у којем су укључена два руска држављанина у Великој Британији?
 
6. Која правила процедуралног законодавства Великој Британији дозвољавају укључивање стране државе у унутрашњу истрагу?
 
7. Који су докази предати Француској за проучавање и спровођење истраге?
 
8. Да ли су француски стручњаци присуствовали узимању биоматеријала од Сергеја и Јулије Скрипаљ?
 
9. Да ли је истраживање биоматеријала од Сергеја и Јулије Скрипаљ спроведено од стране француских стручњака и, уколико јесте, у којим лабораторијама?
 
10. Да ли Велика Британија има материјале који су укључени у истрагу, а које је спровела Француска?
 
11. Да ли су резултати француске истраге представљени Техничком секретаријату Организације за забрану хемијског оружја?
 
12. На основу чега је установљено приписано наводно “руско порекло” супстанци која се користила у Салисберију?
 

13. Да ли у Великој Британији постоје контролни узорци хемијског борбеног агенса, које британски представници називају “Новичок”?

14. Да ли су у Великој Британији развијени узорци хемијског борбеног средства истог типа као што је “Новичок” (у складу са британском терминологијом) или његових аналога?

Слична листа, која садржи 10 питања, упућена је и француском Министарству спољних послова од стране руске амбасаде у Паризу. Према том документу, Москва  жели да зна по ком основу је Француска учествовала у британској истрази.

Захтева се да Париз открије какав је доказ од Уједињеног Краљевства предан Француској, а такође се пита да ли француски стручњаци поседују узорке нервног агенса А-234 (познатији и као “Новичок”) или биоматеријале од Сергеја и Јулије Скрипаљ.

Извор: Восток / РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *