ЦИK Русиjе: Путин освоjио 75 посто гласова

Владимир Путин, после 60 одсто обрађених гласова, освоjио jе подршку 76,35 одсто бирача, саопштила jе вечерас руска Централна изборна комисиjа.

На другом месту jе и даље кандидат Kомунистичке партиjе Павел Грудињин са 12,11 одсто гласова, а на трећем кандидат ЛДПР Владимир Жириновски са 5,88 одсто гласова.

 

Садашњи руски лидер Владимир Путин је на путу да обезбеди велику победу на председничким изборима у Русији, према прелиминарним резултатима које је објавила Изборна комисија Руске Федерације.
Са 22 одсто пребројених гласова, углавном у источном делу земље, Владимир Путин води са 72 одсто гласова, много више од просте потребне већине да би се избегао други круг.
Први кандидат Комунистичке партије Павел Грудинин на другом месту има 15 одсто, док је ветеран политичар Владимир Жириновски, који се први пут кандидовао против Бориса Јељцина 1991. године, на трећем месту са око 7 одсто.
Ниједaн од осталих пет кандидата није на добром путу да добије више од 2% гласова.

Објављени резултати су у складу са резултатима анкета које су спровеле руске агенција ФОМ, која предвиђа да ће Путин победити са 77 одсто гласова, а ВЦИОМ, је предвиђа коначни удео од 73,9 одсто за садашњег председника.

Владимир Путин је први пут изабрану 2000. године, а поново четири године касније. Уставом није дозвољена кандидатура више од два узастопна мандата, те се није кандидовао 2008. године. Исте године председнички мансат је продужен са четири године на шест година. Путин је освојио 63,6 одсто гласова у 2012. години, и ако се потврде објављени резултати, сада ће остати функцији председника до 2024. године, када ће имати 72 године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *