Печат недеље / Људи, послови и дани

Протести у Скопљу

Неколико хиљада демонстраната испред Собрања Македоније затражило је од премијера Зорана Заева да се прекину преговори са Грчком око имена, да се повуче договор о добросуседству Македоније са Бугарском, Закон о употреби језика којим се проширује употреба албанског, и да се ослободе притворени учесници прошлогодишњег насиља у Собрању. На протесту који је започео испред Инфо центра ЕУ, а завршен испред Собрања, неколико хиљада грађана узвикивало је „Македонија, Македонија“ и певало „Једно име имамо, у души га носимо, за тебе живот дајемо, о Македонијо“. Са скупа у организацији неколико македонских националних патриотских организација поручено је да ће се Македонци борити за „одбрану имена државе и идентитета нације“.

Претходно је Влада у Скопљу саопштила да није Македонија изнела четири предлога за решавање спора око имена са Грчком, како је то раније пренео „Ројтерс“, већ да је реч о наводима посредника Метјуа Нимица.

Током протеста запаљена је и грчка застава.

Демонстрацијама је обележена годишњица почетка протеста „За заједничку Македонију“, који је завршен упадом у парламент 27. априла 2017. године.

Највећа опозициона партија у Македонији ВМРО-ДПМНЕ, која се оградила од протеста, саопштила је да неће расправљати о закону о двојезичности: „Став ВМРО-ДПМНЕ је непромењен. Сматрамо да закон излази из уставних оквира, да је непримењив, те да доноси ризике који могу да изазову далекосежне последице.“

Додик: Зашто ФБиХ чува хаубице?

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је актуелно Председништво БиХ променило одлуку о уништавању дела наоружања у Федерацији БиХ, тако да у том ентитету тренутно, између осталог, постоји и више од стотину хаубица које у свако време могу да буду употребљене. „Председништво БиХ је 2015. године променило раније донесену одлуку у вези са програмом ’Опреми и обучи’ о уништавању значајне количине наоружања и војне опреме у ФБиХ и новом одлуком изузело од уништења део наоружања“, рекао је Додик у Источном Сарајеву. Истакао је да су све подвале које се чине са причама о паравојсци и „страшном наоружавању“ полиције Републике Српске у функцији да се сакрије огромна количина оружја коју поседује Федерација.

„Представници Савеза за промене, ојачавајући босанску линију и издајнички се односећи према Републици Српској, донели су одлуку да се не уништи оружје из програма ’Опреми и обучи’ у ФБиХ“, навео је Додик. Он је подсетио да је одлука о уништавању тог наоружања донесена 2010. године када је члан Председништва био Небојша Радмановић, а председавајући Харис Силајџић. Тадашњом одлуком, појаснио је Додик, више од 30.000 пушака, 105 хаубица и другог оружја некадашње тзв. Армије БиХ требало је да буде уништено. „Силајџић је потписао ту одлуку. Касније је тадашњи министар одбране БиХ Селмо Цикотић направио извршно решење и дао налог да се све уништи. Уништена је одређена количина пушака, а није уништена ниједна хаубица“, истакао је Додик.

Председник Додик је напоменуо да постоје документи у којима се види да је члан Председништва БиХ Младен Иванић пропустио да спречи доношење одлуке о изузимању од уништења наоружања. „То је једна неодговорна одлука и о томе треба да причамо. Сада негде у ФБиХ постоји сто и нешто хаубица које су спремне и могу да буду употребљене за ’не дај боже’“, упозорио је председник Републике Српске.

Раме уз раме за плакање

Амерички министар одбране Џејмс Матис изјавио је да се САД и Црна Гора, као и друге чланице НАТО-а, супротстављају Русији „раме уз раме“. У обраћању црногорском министру одбране Предрагу Бошковићу, Матис је рекао да се Америка поноси тиме што има Црну Гору као савезника у борби за општу безбедност. „Тој борби се супротставља Русија, која покушава силом да прекроји међународне границе и користи право вета“, истакао је он. Матис је прецизирао да Русија то ради посебно када је реч о усвајању одлука у Европи о питањима дипломатије, економије и безбедности. Бошковић је током боравка у Америци саопштио и да би до краја године црногорски војници требало да се придруже Кфору на Косову. Он је за „Глас Америке“ рекао да ће Црна Гора једног официра упутити у Кфоров штаб у Приштини, а другог у канцеларију за везу која се налази у Скопљу. На питање о реакцији Србије на ту одлуку Подгорице, Бошковић је рекао да „Црна Гора прати своје интересе“ и да „разуме политику војне неутралности“ коју води Београд.

Моникино отрежњење

Бивша стажисткиња у Белој кући Моника Левински (44) изјавила је да афера коју је имала са бившим америчким председником Билом Клинтоном није била „сексуално узнемиравање“ већ „брутална злоупотреба моћи“. Она је за магазин „Венити фер“ написала да се недавно расплакала када јој је лидер покрета „Me too“ (И ја такође) рекла да јој је жао што је била тако усамљена током афере. Како је навела, њој је установљено да пати од посттрауматског стреса изазваног тиме што је била јавно прогоњена. „Има много жена и мушкараца чији гласови и приче треба да се чују пре него моја“, написала је Моника Левински. Каже и да је тек сада почела да схвата колика је разлика у снази између председника САД и приправника Беле куће. „Он је био мој шеф, најмоћнији човек на планети. Био је 27 година старији и са довољно искуства да зна боље. У то време био је на врхунцу своје каријере, док је мени то био први посао после факултета“, испричала је Моника Левински. Клинтон је у почетку негирао да је имао аферу са Левинском 1998. године, а данас његов агент није коментарисао њено писање.

Меланшон: Косовом је немогуће владати

Случај Косова је један од примера на које начине САД, својим агресивним акцијама, дестабилизују међународни поредак, рекао је вођа француске парламентарне левице и један од најзначајнијих европских левичара Жан-Лик Меланшон.

„Трговина органима затвореника узетих од стране херојских ослободилаца Косова је прошла непримећено, подизање огромне америчке базе у квазидржави није коментарисано. О одговорности албанске мафије коју у шверцу штите власт се не говори“.

Лидер француске левице рекао је да је суверенитет Косова у суштини имагинаран: „Деветнаест година касније НАТО трупе су и даље масивно присутне на Косову које у потпуности зависи од овог присуства. Лишено свих ресурса, наставља да тоне у сиромаштво, проценат незапослености младих досеже 60 одсто. Косово не постоји. Овом енклавом је немогуће владати. Неодржива је.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *