Печат недеље

Трамп против НЕД-а

Да ли ће предложени буџет Стејт департмента демонтирати америчку „инфраструктуру демократије“ тако што ће невладине организације широм света оставити без милиона долара којима су финансиране њихове активности
ко овдашњи (и не само овдашњи) невладин сектор још није почео да паничи, можда је крајње време да то учини. Зато што је сигнал за узбуну, и то са врло добрим разлозима, преко страница „Вашингтон поста“ стигао с надлежног места…

КРЕСАЊЕ ТРОШКОВА Реч је о управо објављеном предлогу буџета америчког Стејт департмента за фискалну 2019. годину, који најављује драстично смањење буџета Националне задужбине за демократију (НЕД), али и УСАИД-а.
Финансирање НЕД-а биће, с прошлогодишњих 170 милиона долара, смањено на 103 и по милиона ове године, а онда и на свега 67 милиона долара у 2019. години.
На сличан начин ће, премда не толико драстично, бити умањен и буџет УСАИД-а, за који се у документу Стејт департмента отворено наводи да не служи толико помоћи онима којима је помоћ потребна, колико је „његово глобално ангажовање од кључне важности за одбрану националне безбедности САД и успостављање лидерства и утицаја САД“. Буџет УСАИД-а, у сваком случају, с прошлогодишњих милијарду и 363 милиона долара, требало би до 2019. да буде смањен за око четврт милијарде долара, на милијарду и 114 милиона.
С друге стране, упркос овим кресањима, понешто ће ипак стићи и до (друге) Србије, кроз новоосновани Фонд за економску помоћ и развој (ЕСДФ) који ће бити фокусиран на „програме који унапређују националну безбедност САД“ и „унапређују америчке интересе и вредности широм света“, а који ће „партнерима“ у Европи и Евроазији „помоћи да изграде отпорност на малигни руски утицај“, што ће довести до стварања „стабилних, просперитетних и пријатељских земаља које унапређују америчку безбедност и економске прилике за САД“. У ту сврху ће, како се наводи, до Србије у 2018. стићи 8 милиона, а у 2019. још 6 и по милиона долара.

НАЦИОНАЛНА ЗАДУЖБИНА ЗА ДЕМОКРАТИЈУ Али фокусирајмо се на НЕД, за чију је судбину „Вашингтон пост“ нарочито забринут а нама је већ годинама познат као главни финансијер невладиних организација и независних медија којима је амерички интерес у Србији у срцу макар колико и у новчанику.
Реч је, подсећања ради, о организацији основаној 1983. године актом америчког Конгреса зарад „промоције демократије“ широм света, за коју је некадашњи конгресмен Рон Пол рекао да „има врло мало везе с демократијом“, већ да је реч о организацији која „новац америчких пореских обвезника користи како би заправо поткопала демократију, кроз финансирање пожељних политичких партија и покрета“ и „потпомагање обојених револуција“. НЕД је, како је својевремено открио (недавно упокојени) истраживачки новинар Роберт Пери, основан по замисли директора ЦИА у време Роналда Регана Вилијама Кејсија, како би од ЦИА преузео акције утицања на изборе у иностранству кроз избор кандидата који ће „учинити оно што им влада САД каже да учине“.
Отуда и не чуди вапај „Вашингтон поста“ што „Трампова администрација жели да демонтира ’инфраструктуру демократије’ Роналда Регана“, не само ускраћивањем средстава за НЕД већ и раскидањем његове везе с Националним демократским институтом и Међународним републиканским институтом: „За НЕД и ове институте овај предлог (буџета) није само напад на њихове организације већ и на продемократску мисију којој су посвећени… Симболички значај биће разоран, надалеко шаљући сигнал да Сједињене Државе окрећу леђа од подршке храбрим људима који деле наше вредности.“
Штавише, констатује „Вашингтон пост“, „очекује се и да ће напад Трампове администрације на промовисање демократије бити настављен“, „не зато што Трампови људи не верују да је демократија најбољи систем већ зато што не верују да је задатак Америке да је заговара у иностранству“.
Избор Доналда Трампа за председника САД, то је до сада већ постало очигледно, ни изблиза није донео промену којој се поштени свет надао, али овај ударац на НЕД и његов малигни утицај широм света показује и да нису баш све наше наде биле узалудне. Што ће на сопственој кожи и банковним рачунима ускоро осетити и овдашњи агенти њеног утицаја, који ће морати да потраже неке друге спонзоре…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *