Нова влада старих партнера

Политичка криза у Словачкој засада је окончана тако што је председник Андреј Киска потврдио нову владу Петера Пелегринија

Иако је троипонедељна политичка криза у Словачкој из дана у дан добијала нове наставке који су претили да у држави изазову нестабилност са дугорочним последицама, потпис председника Андреја Киске 22. марта, којим је (из другог покушаја) верификовао министарску листу мандатара Петера Пелегринија, одстранио је црне политичке облаке изнад Татри. Влада, која је наставак коалиције социјалиста из СМЕР-а досадашњег премијера Роберта Фица, националиста из Словачке народне странке председника парламента Андреја Данка и странке словачких Мађара потпредседника парламента Беле Бугара, истога дана усвојила је програм, а дан касније добила је и поверење парламента.

[restrict]

ПРЕДСЕДНИКОВО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ Први Пелегринијев предлог измена у влади Киска је 20. марта одбио, незадовољан пре свега избором Јозефа Ража за новог министра унутрашњих послова (јер је познаник досадашњег министра Роберта Калињака који би, по уверењу демонстраната и опозиције, представљао главну препреку да се пронађу кривци за убиство новинара Јана Кучијака који је писао о корупцији међу политичарима и инфилтрацији сумњивих бизнисмена и мафије у њихове редове). Киска је „специфичну“ резерву имао још и код два предлога за Веће министара, јер је сматрао да има квалитетнијих кандидата, али Пелегринија није условио њиховом променом.

„Нисам сто одсто задовољан саставом владе коју сам 22. марта именовао, али као шеф државе нисам хтео да пређем границу Устава. Други предлог владе сам прихватио, а главна промена која је пресудила је – што је на место министра унутрашњих послова дошао Томаш Друкер кога са Калињаком не повезују. Гарант да ће нова влада покушати да поврати поверење Словака у државне институције треба да буде и нови министар правде Габор Гал из странке Мост-Хид, која је одмах након убиства Кучијака поставила ултиматум Фицу да мења министра унутрашњих послова јер ће у противном отићи из владе и тиме изазвати превремене парламентарне изборе“, рекао је председник Словачке Андреј Киска, упозоривши премијера Пелегринија да ни у ком случају њему и министрима неће дозволити да реагују на уличне протесте виком и ароганцијом (као што је то често радио његов претходник и поједини чланови Фицовог кабинета).

 

ЦРНА РУПА Премијер Петер Пелегрини обавезао се након именовања да ће убиство новинара Кучијака и његове веренице бити истражено, а кривци нађени и праведно кажњени.

Истовремено, Пелегрини је одбацио тврдње да је Словачка напрасно након тог убиства постала „црна рупа“ у Средњој и Источној Европи, и подсетио да је за 25 година земља пролазила кроз разне дубоке политичке кризе, међутим, успевала је да се оне реше мирно у складу са уставом државе и њеним законима.

„Опозиција има право да критикује владу. Као што је владајућа већина учинила све да се ситуација у друштву смири, верујем да ће и опозиција учинити све“, апеловао је након именовања и заклетве нови премијер Пелегрини.

Иако за Пелегринија није везана ниједна политичка афера, опозиција (али и демонстранти) плаше се да ће Фицо (који остаје на функцији лидера владајуће странке СМЕР чији је члан и нови премијер) имати сувише велики утицај на Пелегринијеву владу, тако да ни измењена влада старе владајуће коалиције нема шанси да истражи убиство новинара и корупцију и инфилтрацију италијанске мафије и сумњивих словачких бизнисмена међу политичке званичнике…    

Улични протести

Десетине хиљада Словака поново је 23. марта изашло на улице Братиславе и 30 градова широм Словачке протестујући због ароганције власти и корупције у земљи.

У Братислави, која је једина званично отказала протест „За пристојну Словачку“, у мирном мимоходу центром града, који су овог пута организовали словачки студенти, прошло је преко 25 хиљада људи. Иако су високошколци молили да се Братиславом прође у тишини, без транспарената (осим црног на челу поворке са паролом протеста „Није нам свеједно“), Словаци су ипак донели и друге натписе, а део масе је након завршетка похода дошао пред зграду парламента (коју су обезбеђивале јаке полицијске снаге) да гласно захтева ванредне изборе.

У другим градовима Словачке демонстрације су настављене уз аргумент да ове промене у влади нису довољне, а у месту Михаловце на истоку Словачке протест су организовали земљорадници на тракторима са транспарентима „Вратите нам нашу земљу“. Управо је у овом делу земље Кучијак пре убиства трагао за махинацијама у додели новца из ЕУ фондова предузећима Албанаца из Македоније и Италијана из калабријске мафије Ндрангета, међу њима и Антонина Вадале (недавно ухапшеног због шверца кокаина), чија је бивша љубавница и пословни партнер Марија Трошкова постала секретарица бившег премијера Роберта Фица…

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *