Москва упозорила Лондон да пажљиво бира свој следећи корак

Лоша крв наставља да се диже између Велике Британије и Кремља. Руска амбасада у Великој Британији упозорила је владу Терезе Меј да пажљиво бира свој следећи корак, јер се гласине вртоглаво шире да Британија планира сајбер напад на Русију.

Саопштење долази док се поноћни рок Терезе Меј ближи. У понедељак поподне, Тереза Меј се обратила Доњем Дому и оптужила Русију за наводно тровање бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипаља (66) и његове тридесетпетогодишње ћерке, Јулије.

Мејова је упозорила руског председника Владимира Путина да објасни зашто је руски нервни агенс кориштен за напад на британског држављанина у Великој Британији или да се суочи са последицама.

У уторак је руска амбасада у Лондону саопштила да је дубоко забринута због извештаја да би Велика Британија могла покренути сајбер напад на Русију.”Не само да је Русија неосновано и провокативно оптужена за инцидент у Салисбурију и очигледно се развијају планови у Великој Британији како би се Русија напала помоћу сајбер напада”, саопштила је руска амбасада.

Амбасада је такође додала: “Изјаве многих посланика, и “стручњака” о могућим офанзививним сајбер-активностима изазивају озбиљну забринутост. Позивамо британску страну да поново размотри последице таквог несмотреног потеза. “Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова запретила је забраном рада свих британских медија у Русији.

“Одмах вам могу рећи да у нашој земљи неће радити ниједан британски медиј ако затворе РТ”, рекла је Захарова у емисији “60 минута” на ТВ каналу “Русија 1”.

Тровање Скрипаља и претње против РТ-а

Бивши пуковник ГРУ Сергеј Скрипаљ и његова ћерка 4. марта нађени су у несвести у центру Салисбурјиа.Лондон је одмах саопштио о учешћу Москве у овом инциденту. Тако је британски премијер Тереза Меј саопштила да су бивши пуковник ГРУ и његова ћерка били отровани нервним агенсом руског порекла. Она није представила никакве доказе. Председник Владимир Путин саветовао је Лондону да се прво позабави истргаом тровањем Скрипаља пре разговора о инциденту са Русијом.После тога, британски парламентарци су позвали на санкције против РТ-а, односно одузимањем дозволе, уколико би се доказало учешће Русије у тровању бившег пуковника. Као одговор, телевизијска станица РТ је саопштила да ће ограничења само штетити британском друштву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *