Мосад, Русија и разбијање СССР-а

Мосад је једна од најмистериознијих тајних служби на свету и о његовом деловању може се закључивати тек на основу мрвица које стижу до јавности. Како пишу руски „Аргументи и факти“, до нас допиру информације о тек око пет посто њихових акција. Интересантно је да је Израел током последњих 50 година разоткрио на десетине совјетских и руских агената, док у СССР-у и Русији није било објављено да су службе откриле бар једног израелског агента

Прве вести о новијим акцијама Мосада против Русије појавиле су се 2012. године, када је руски геополитичар Араик Саргасијан објавио да иза групе „Пуси рајот“ стоји израелски Мосад, јер влада ове државе није задовољна политиком Владимира Путина. Према израелским медијима, сарадници Мосада, израелске армије и Министарства спољних послова поделили су се у односу на политику према Русији и Владимиру Путину. Према мишљењу новинара Адара Примора, смена Путина довела би до пораста националистичких и антизападних ставова у руском друштву, а политика умерености према САД била би одбачена. На другој страни Русија подржава Палестинце у Уједињеним нацијама, спасава Асада у Сирији итд., што не одговара Израелу и што се у Тел Авиву доживљава „као директно пљување у лице Израела“. Поред тога у Москви су подигли кривичне пријаве против више руских Јевреја, између осталог због шпијунске делатности у корист Израела, али су они неком чудом побегли у Украјину, а одатле у Израел, где им се губи сваки траг. Тако се на мети истраге нашао и бивши председник Руског јеврејског конгреса Леонид Невзлин, који је 2008. већ био осуђен за организовање убиства, покушаја убиства и организовање разбојништва. Невзлин је, према истрази, био повезан и са жестоким Путиновим противником, бившим шефом национализоване нафтне компаније ЈУКОС Михаилом Ходоровским, који је такође радио за Израел. Све ово довело је до промене метода рада Мосада (као и енглеског МИ6 и у значајној мери и ЦИА), тј. њиховим преласком на виши степен тајности рада у Русији, јер је ова држава предузела мере после којих су тајне службе Израела и Запада „престале да се у Москви осећају као код куће“.

[restrict]

МОСАД У ДОНБАСУ Мосад ипак понекад нешто саопшти, на пример да је учествовао у организацији обојене револуције у Украјини (тзв. Мајдана) 2014. године и свргавању легалног председника Виктора Јануковича, као и да данас делује у овој земљи, буквално у свим сферама савременог живота. Чак и међу учесницима тзв. антитерористичке операције (против становника Донбаса) били су не само украјински Јевреји на челу са Игором Коломојским (формирајући добровољачки батаљон) већ и „мосадовци“. Наиме, припадници армије Доњецке Републике и Луганске Републике пронашли су међу погинулима из украјинског добровољачког батаљона „Донбас“ нагорело тело и израелски пасош на име Михаила Фалкова, рођеног 1977. године. Но о томе се није говорило јер је информација добила ознаку тајности због тога што грађанин Фалков није био било који Израелац. Неко време био је саветник Бењамина Нетанијахуа и министра спољних послова Израела Авигдора Либермана, што говори да је радио за ову државу и Мосад. Шта је радио Фалков и због чега се Израел укључио у обојене револуције у Украјини, убрзо су открили алтернативни руски медији, који су објавили да Израел (и САД) намерава да на тлу Украјине обнови државу Јевреја – Хазарију, те због тога етнички чисти ту територију како би населили Хазаре – Јевреје. Та Хазарија треба да Русе одбаци далеко на север. Мосад то ради помагањем сепаратизма (управо ова служба стоји иза стварања нове нације – Сибирци, тј. Сибирјаки) и изградњом нових идентитета, са циљем да се одсеку Урал и Сибир. Да подсетимо, данашњу Украјину у Израелу доживљавају као древну јеврејску Хазарију, коју је у 10. веку окупирала Кијевска Русија и Словени су ту само привремени гости због чега подлежу исељавању. Жели се стварање Велике Хазарије – друге јеврејске државе, као што је створен Израел потискивањем Палестинаца.

За рад у Русији Мосад има изузетни кадровски потенцијал из мигрантских редова, јер, познато је, на хиљаде грађана Русије одлази у Израел. Посебну пажњу приликом сакупљања информација московска резидентура Мосада посвећује руском Далеком истоку, Сибиру, Северном Кавказу (у Дагестану живе Горњи Јевреји – Тати) и Нижегородској области. Информације стижу из легалних извора и уз помоћ регионалних јеврејских друштвених организација, којих у Русији има неколико стотина. Руски контраобавештајци сматрају да међу јеврејским друштвеним делатницима има старих и активних помоћника Мосада. Уз њихову помоћ израелска тајна служба проналази најперспективније научнике и талентоване омладинце-студенте и организује њихов одлазак у иностранство са крајњим циљем да их населе у Израел. У руској стручној јавности се сматра да управо стални долазак младих и талентованих људи из Русије у Израел доприноси сталном узлету економије и науке у Израелу.

МРЕЖА У РУСИЈИ Мосад има чиме да се поноси када је у питању СССР, али нешто мање када је реч о Русији Владимира Путина. Агенти и сарадници Мосада у Совјетском Савезу су прибављали планове СССР-а на Блиском истоку (најважнији регион за Израел), информације о куповини оружја блискоисточних држава, новим научним достигнућима у области наоружања, као и спречавању делатности совјетских тајних служби КГБ-а и (војне) ГРУ у Израелу, што је резултирало чињеницом да је значајан број агената – Јевреја, прошавши обуку у овим службама, прешао на рад у Мосад. Тако је Мосад знао све пред почетак рата са Сиријом и Египтом о најновијим ракетним системима које су купили у СССР-у.

Но најважније чиме се Мосад бавио у СССР-у и сада се бави у Русији јесте врбовање агената на разним нивоима власти, како би сазнао какви су били планови и какви су сада у односу на Израел. При томе су се држали једног правила: не врбовати Јевреје који живе у СССР-у, како не би дошло до освете Москве (прогона Јевреја) и ширења државног антисемитизма. Тежиште је стављено на врбовање младих не-Јевреја Совјетског Савеза и Русије. „Обрада“ СССР-а рађена је доста широко. Наиме, „сарадници руског одељења Мосада“ појављивали су се у државама социјалистичког лагера, али и у Француској, Етиопији, Уганди, Заиру, Сирији и Египту, најчешће као пословни људи и представници великих америчких или европских компанија, и упознавали се са младим дипломатама, партијским и државним функционерима, научницима итд. Одушевљење „мосадоваца“ настало је после врбовања два агента – високопостављених сарадника МИД СССР-а, који су радили у одељењу за везе са Азијом и Африком, као и Асрафа Маруана, зета бившег председника Египта Гамала Абдел Насера и једног од најповерљивијих саветника тадашњег председника Анвара Садата. Управо ови агенти су омогућили Израелу увид у разговор (1972) Брежњева и Садата, после чега су добили апсолутно поверење Мосада. Ови агенти су Израелу предали тачан списак совјетских војних саветника, тј. инструктора који су радили у Египту и Сирији са противавионским ракетама. Предали су им и информације о купљеном наоружању у СССР-у, тако да су имали тачан податак каквим наоружањем располажу армије ове две државе. После тога су Израелци почелу разраду система који су омогућавали успешну борбу с новим совјетским наоружањем. Поред тога, Асраф Маруан и радник совјетског МИД-а предали су Мосаду тачан датум почетак „рата Судњег дана“ 1973. године против Израела.

Мосад је у то време успео да заврбује још неке совјетске дипломате, али и официре КГБ-а, затим официре чехословачког ратног ваздухопловства, и једног капетана совјетске трговачке флоте. Информације ових агената, како су оценили у Мосаду, биле су „непроцењиве вредности“. Оне су омогућиле дипломатску офанзиву Израела и спречавање напада на објекте у самом Израелу, али и спречавање доставе војне технике и опреме из СССР-а у неке државе Блиског истока и Африке.

Шездесетих година прошлог века Израел је био заинтересован за совјетску војну технологију. Пошто нису имали другог начина, заврбовали су неколико арапских војних пилота да доставе оружје и авионе на проучавање у Израел. Тако се у Израелу обрео и најновији Миг-21, који је овој држави предао ирачки пилот Мунур Редфа.

Драгоцене информације Мосад је 70-их година добијао од Јевреја који су се исељавали из СССР-а, јер је годишње долазило више хиљада људи. Тако су бројне тајне СССР-а доспеле у руке Израела. Наиме, међу исељеницима су били и техничари који су служили у тајним ракетним базама Црвене армије, сарадници фабрике за производњу авиона „Иљушин“, фабрике тенкова итд. Када су Израелци ове податке доставили Пентагону, амерички генерали су „врискали од радости“.    


        

ОСВЕТНИЧКА ПЕСНИЦА ЦИОНА

Мосад је „агенција за обавештајне и специјалне задатке“ или политичка обавештајна служба Израела и по свом значају и функцијама упоредива је са америчком ЦИА. На амблему Мосада представљена је менора, грб државе Израел и парола „Због недостатка бриге, страда народ, а са много саветника напредује“. Главно седиште Мосада је у Тел Авиву, а оперативне јединице у предграђима. У његовом седишту ради чак 1.200 људи.

Мосад се бави прикупљањем и анализом обавештајних података, али и тајним специјалним операцијама изван граница Израела (тајно прикупљање информација, превенција терористичких акција усмерених против Израела, израелских објеката и грађана у иностранству, развој и одржавање посебних тајних веза са политичарима и другим важним људима из иностранства, спречавање доставе опасних технологија и оружја непријатељима Израела, исељавање Јевреја из других држава у Израел, прикупљање стратешких, политичких и других важних информација и извођење тајних операција изван територије Израела).

Mосад има задатак да буде гарант безбедности свим Јеврејима, без обзира да ли живе или не живе у Израелу. Служба је веома популарна и има поверење становника ове блискоисточне државе, а све се најбоље види кроз општенародни став да је „Мосад осветничка песница Циона“. Рад Мосада је потпуно прекривен велом тајне и информације о делатности ове службе по правилу се појављују тек после много година од догађаја. До 1990. године била је и тајна ко је шеф службе. Буџет службе у просеку износи око две милијарде долара. Директор Мосада потчињен је премијеру Израела.

Директорату су потчињена следећа одељења: Управа оперативног планирања и координације (руководи акцијама агената-шпијуна по целом свету), Управа за борбу са арапским тероризмом, Информативно-аналитичка управа, Управа за политичке акције и везе са страним тајним службама, Управа за истраге, Оперативно-техничка управа, Пододељење техничке управе, Пододељење електронске шпијунаже, Управа за психолошки рат и дезинформативне акције, Управа за специјалне операције (у оквиру ове управе је пододељење „Кидон“ за физичко уништавање терориста), Управа за финансије и кадровска питања и Управа за обуку.

Иако Мосад има између 1.200 и 2.000 запослених и свега неколико десетина оперативних официра он може да изведе акције у целом свету, јер се ослања на огроман број страних грађана који су заврбовани да раде за израелску службу (процењује се да их је више од 35.000). Међутим, према подацима из медија, од 1.000 заинтересованих за рад за Мосад прима се само један човек.

Осим сарадника и агената у операцијама Мосада учествују и тзв. сајаним(и) – међународна мрежа добровољаца. Сајаними могу бити само чистокрвни Јевреји, који су безрезервно лојални само својој правој држави (Израелу). Они имају улогу нерегистрованог спољног сарадника у туђини (често се ради о судијама, новинарима, полицијским официрима, сведоцима итд.), а помажу и новцем, имовином, ширењем пропаганде на медијима, медицинском негом и друштвеним везама. На пример, уколико се операција изводи у Русији, агентима Мосада неопходан је легални ауто. У том циљу се позива неки сајаним да остави ауто на одређеном месту. После завршетка акције ауто се враћа, а власник никада не сазна са каквим је циљем аутомобил коришћен. Уколико операција пропадне, ауто се уништава.

Званично Мосад је створен 1. априла 1951. године уједињавањем две службе Централног института координације и Централног института извиђања и безбедности, а за директора је постављен Реувен Шилоах, који је и разрадио теоријску базу и основне принципе рада израелске тајне службе.           

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *