Избор за нови свет

Суштинска порука за следећи председнички мандат Владимира Путина гласи: свет се не окреће око Америке, сарадња са Русијом донеће свима мир и просперитет, а сукоб – само разарање и пропаст

Могу ли Сједињене Америчке Државе да обуздају Русију, запитала је позната америчка новинарка Меган Кели осам дана уочи руских председничких избора 18. марта – главног фаворита Владимира Путина. „Слушајте, ви не можете ни Северну Кореју да обуздате, а камоли Русију“, узвратио је не трепнувши руски председник, што је била круна његове полемике са Келијевом о томе зашто је Вашингтон увео санкције Русији. Да ли, као што Американци тврде, због наводног хаковања и утицања на председничке изборе у САД 2016, или, како објашњава Путин – због америчких покушаја да обуздају развој Русије. „Као што нисте могли да обуздате развој наше војне индустрије, што се види по најновијем наоружању које сам недавно представио, тако нећете моћи да обуздате ни Русију у целини“, објаснио је Путин у разговору за телевизијску компанију „Ен-Би-Си“.

[restrict]

НЕ ПОКУШАВАЈТЕ ДА НАДМУДРИТЕ ПУТИНА Управо је тема мешања у америчке изборе била најважнија за Келијеву, која се нашла на удару колега новинара после њеног прошлогодишњег интервјуа са Путином. Сматрали су, наиме, да је она била „сувише мека“ према руском лидеру, па се овог пута својски потрудила да остави супротан утисак. Међутим, резултат по њу и њену телевизију и овог пута био је исти. „Он је веома паметан. Имате утисак да је он најпаметнији човек у сваком друштву. Зато не треба ни покушавати да надмудрите Владимира Путина, јер не верујем да бисте у томе успели“, као да се правдала Меган Кели што ју је шеф Кремља у свакој реплици остављао без текста. То се посебно видело у њиховој расправи о томе да ли је Москва спремна да процесуира или чак изручи Америци руске држављане који су прозвани да су утицали на пораз Хилари Клинтон на изборима.

Путин јој је бар десет пута мирно и стрпљиво објаснио да руски држављани не могу да буду изручени, као што ни Америка не изручује своје, а да органи гоњења не могу да предузму никакве кораке, уколико неко лице није прекршило законе РФ. „Ако имате неке доказе против наших грађана, тада нам се званично обратите, пошаљите бар неки папир, допис нашем тужилаштву“, нагласио је Путин и поентирао тиме да никада никакав захтев из Вашингтона није стигао на ту тему и да Москва не може да хапси људе на основу оптужби које амерички парламентарци износе у Конгресу, не наводећи доказе. „Вама се стално чини да се цео свет окреће око вас, али то није тако“, појаснио је Путин Келијевој суштину спољне политике мултиполарног света коју Американци тек треба да науче, разумеју и примене у свакодневној дипломатској пракси.

Није могла Келијева да разуме Путинове речи о немешању у америчке изборе, можда зато што није ни желела да их пажљиво слуша: „А зашто сте ви разумели да је власт у Русији, укључујући и мене, некоме дозволила да то ради? Ми не видимо који циљ можемо тако да постигнемо ако бисмо се мешали. Не постоји циљ. Ми дискутујемо са нашим америчким пријатељима и партнерима, и то са представницима државе. Када нам они износе претензије да су се неки Руси мешали у изборе у САД, ми им кажемо – баш недавно на веома високом нивоу: али ви се стално мешате у наш политички живот. И замислите, они то чак и не поричу. Шта су нам одговорили последњи пут? Рекли су нам: да, ми се мешамо, јер ми имамо право на то, зато што ми доносимо демократију, а ви – не, ви не можете. Да ли мислите да је то цивилизован, савремен начин решавања питања у међународним односима?“, упитао је Путин Келијеву. Без одговора.

ЦИЉ САНКЦИЈА – ОБУЗДАВАЊЕ РУСИЈЕ Као што правих одговора нема ни из Вашингтона, али је Русија увек отворена за дијалог. „Нисмо ми вас прогласили за непријатеље. Ви сте у Конгресу прогласили нас за непријатеље. Зашто сте то урадили? Да ли смо ми увели санкције против САД? САД су увеле санкције против нас. Санкције апсолутно немају везе са неким митским мешањем Русије у америчке изборе. Санкције имају везе са нечим другим – са жељом да се заустави развој Русије, да се обузда Русија. Та политика обуздавања спроводи се већ деценијама, с времена на време. Сада су се опет њој вратили. То је неправилна политика, она наноси штету не само руско-америчким односима већ и америчком бизнису, јер ослобађа простор за америчке конкуренте на руском тржишту. Слушајте, хајде да седнемо мирно, поразговарамо и договоримо се. Мени се чини да актуелни председник хоће, али му одређене снаге то не допуштају да учини. Али ми смо на то спремни о било ком питању: и у вези с ракетном проблематиком и сајбер простором, и на тему борбе против тероризма. У сваком тренутку. Али за то треба да буде спремна и америчка страна. У неком тренутку, вероватно, јавно мњење САД погураће политичку елиту да започне овај процес. Чим наши партнери буду спремни, у сваком тренутку, изволите“, објаснио је руски председник.

Затим је новинарка прешла на Сирију, где америчка страна већ годинама ради на обарању председника Башара Асада. За то им служе, између осталог, и оптужбе да Дамаск користи забрањено хемијско оружје против цивилног становништва, укључујући и најновије поприште сукоба у Гути. Путин је Келијеву подсетио на злочине почињене приликом заузимања Мосула у Ираку, и Раке у Сирији, у чему су учествовале америчке снаге, а затим објаснио механизам пропагандних оптужби за хемијско оружје: „То је резултат деловања криминалаца и радикалних елемената, терориста, који чине ове злочине како би за то оптужили председника Асада. Ви погледајте како су заузимали Мосул – сравнили су га са земљом. А како су освајали Раку? Ни дан-данас нису извукли тела из рушевина и сахранили их. Не желите тога да се присећате? Што се тиче злочина, вратите се молим вас у Раку и сахраните бар тела која још леже у рушевинама после наношења масовних авио-удара по цивилним квартовима. Истражите то.“

НА КОРАК-ДВА ДО ПОТПУНЕ ПОБЕДЕ Говорећи о предстојећим председничким изборима, америчка новинарка је питала Путина да ли је спреман да сарађује са опозицијом. „Желео бих да сарађујем, и спреман сам да то учиним, са људима који теже ка томе да Русија буде снажнија, ефикаснија, конкурентнија, самодовољна. Али за то је потребно да људи о којима говоримо имају јасан план и програм, усмерен на развој државе“, објаснио је Путин и открио да још од 2000. године размишља о томе ко би могао да га наследи. „То не треба да буде човек који ће разрушити оно што сам изградио, мада би неко, укључујући и у САД, можда то желео, него онај који ће још више учврстити и ојачати Русију. То би требало да буде и интерес САД, стабилна и развијена Русија – ако сте у стању да погледате 25 или 50 година унапред“, рекао је Владимир Путин.

То и јесте једно од објашњења свих Путинових напора – што он ствари сагледава из дугорочне перспективе. Иза себе је већ оставио тројицу америчких председника, сада има посла са четвртим. За то време Русија је прешла пут од млађег и слабог партнера – до државе од које Американци зазиру. Када га је новинар Владимир Соловјев недавно питао – како то на Западу увек кажу да побеђујете са слабијим картама – Путин му је одговорио: „То онда значи да они не умеју да играју“!

Тражећи од народа поверење за још један шестогодишњи председнички мандат, Путин зна да је то можда и последњи пут да се кандидује на изборима. Без крупних речи и обећања, он може да се ослони на велика дела која су иза њега. Дуплирао је економску снагу Русије, преполовио сиромаштво, уместо да земља годишње губи милион становника, сада број њених житеља сваке године расте. Удесетостручио је снагу армије и дипломатије, у поређењу са стањем које је затекао после свог претходника Бориса Јељцина. Просечан животни век грађана Русије увећао је за скоро 10 година, смањио смртност, повећао рађање, стао на пут галопирајућој епидемији алкохолизма и наркоманије – ужасним последицама распада државе и економског и моралног суноврата. Све то је остварио захваљујући великој и неподељеној подршци руског народа.

И сада, на дан када се навршавају четири године од припајања Крима Русији, жели још бољи резултат – 70 одсто подршке у првом изборном кругу. То је неопходно да би наставио велике послове у тренуцима када је држава суочена са огромним притисцима и искушењима. И када се налази на корак или два од потпуне победе. После десет година борбе сада се већ назире хоризонт новог, мултиполарног света, у коме ће Русија бити водећа светска сила, заједно са својим партнерима Кином и Индијом. Али и Европском унијом, која улази у деценију у којој ће морати да донесе важне, судбинске и стратешке одлуке. Или ће се срушити под налетима геополитичких реалности. После Путиновог обраћања нацији од 1. марта, када је представио нове ударне оружане системе глобалног домета, мора свима да постане јасно: војним путем се Русија не може поразити, неопходан је договор. То је суштинска порука за Путинов следећи председнички мандат – сарадња са Москвом донеће свима просперитет, а сукоб само разарање и пропаст. Мудре државе одавно су изабрале оно прво. И Путина.       

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *