Две анкете

Шта Срби мисле о уласку наше земље у НАТО и о избору између Европске уније и Косова и Метохије, и зашто би то морало да забрине све заговорнике нашег потчињавања Западу

Ових дана објављени су резултати два истраживања јавног мњења које је спровео Институт за европске послове, невладина организација из Београда која иначе „снажно подржава чланство Србије у Европској унији“, „заговара убрзање процеса интеграција Србије у ЕУ и даје снажан допринос дебати о чланству у ЕУ и НАТО. У сарадњи са државним институцијама ојачавамо капацитете Србије да се суочи са изазовима у глобалном свету кроз заједничко деловање, које за крајњи циљ има активно чланство Србије у ЕУ и НАТО за добробит свих грађана“. Међу својим „донаторима, спонзорима и пријатељима“, додајмо и то, Институт за европске послове поред осталих наводи и амбасаде Велике Британије и Сједињених Америчких Држава, амерички Стејт департмент, Европску комисију, Фонд за хуманитарно право, Фонд браће Рокфелер…

Резултати објављених истраживања служе на част Србима и морали би да забрину и Институт и његове иностране пријатеље и домаће сараднике.

ОМРАЖЕНИ НАТО Прво објављено истраживање тицало се става грађана Србије у односу на НАТО. Резултат: 84 одсто испитаних противи се уласку Србије у НАТО, док то подржава свега 10 одсто. Занимљиво, улазак Србије у НАТО у најмањој мери подржавају Београђани (6,8 одсто, 88,5 одсто је против) и млади од 18 до 29 година (7,7 одсто наспрам 85,9 одсто).

Штавише, скоро двотрећинска већина (62 одсто испитаних) изјаснила се и да не би прихватила (евентуално) извињење НАТО-а због агресије на нашу земљу.

А кад смо већ код тога, интересантно је и шта, после низа година изложености пропаганди Запада, Срби мисле о узроцима агресије 1999. Да је крива „политика Слободана Милошевића“ сматра 17,4 одсто испитаних (уз још 1,2 одсто оних који верују да смо бомбардовани због „етничког чишћења Албанаца од стране Срба“), док, насупрот томе, укупно чак 69 одсто кривца проналази на другој страни, препознајући да нам је земља пре 19 година нападнута због „интереса САД и Запада“, да нам „узму територију и одвоје Косово од Србије“, зарад „етничког чишћења Срба на Косову“, „демонстрације силе САД“…

КОСОВО И МЕТОХИЈА, А НЕ ЕВРОПСКА УНИЈА Имајући све ове проценте у виду, а у сусрет судбоносном избору између даље борбе за Косово и Метохију и наставка пута у Европску унију, који не само да је све ближи него је и свима све очигледнији, не чуди много (а охрабрује веома) резултат другог истраживања Института за европске послове, које се тицало наставка српског ЕУ пута.

Иако су, показало је истраживање, оптимисти и песимисти у погледу садашњег и будућег стања на Косову подељени безмало равноправно – 45 одсто сматра да Косово за Србију није изгубљено, а 43 да јесте, 45 да Србија неће вратити суверенитет над Косовом и Метохијом, насупрот 42 одсто који сматрају да је то могуће – истраживање је показало да чак 81 одсто грађана Србије – више од четири петине! – „не би подржало независност Косова ни као услов за чланство у ЕУ, док би 11 одсто прихватило ту понуду“. Што значи да се овој нечасној размени – Косово и Метохија за Европску унију – не противе само они који верују да Космет није изгубљен већ и велики део оних који имају супротно мишљење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *