Да ли су Руси отровали енглеског шпијуна?

Спектакуларним покушајем убиства поново је распламсана обавештајна афера „Скрипаљ“, која по размерама превазилази шпијунски рат између Истока и Запада и прераста у глобални скандал

Рат шпијунима између Истока и Запада води се интензивно од завршетка Другог светског рата. Врхунски шпијуни падали су на обе стране, тако да је повремено организована њихова размена. Британски шпијун Сергеј Скрипаљ само је један од многих, ни по чему посебан. Уосталом, размењен је, са још тројицом америчких шпијуна, за десет руских.

ШПИЈУНСКА КАРИЈЕРА Шпијунска каријера овог официра, како процењује руска ФСБ и како је и сам признао, трајала је десетак година. Откривен је 2004, осуђен 2006, а размењен 2013, тако да је у руском затвору провео девет година иако је осуђен на 13. Размењен је у руско-америчкој размени шпијуна, што говори о тесној вези америчких и британских тајних служби. Након тога настанио се у Енглеској. Иако се ради о врхунском шпијуну британске МИ6, јер је Сергеј Скрипаљ био пуковник руске војнообавештајне службе који је након пензионисања једно време радио обавештајно и у Министарству иностраних послова, од његове активне шпијунске улоге прошло је 14 година, тако да по свему судећи он више није био у фокусу интересовања руских служби. Уосталом, у време распада Совјетског Савеза такви случајеви издаје били су толико бројни да није било рентабилно бавити се деценијама сваким појединачно.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.