Британија прекида све контакте са Русијом

Премијерка Велике Британије Тереза Меј оптужила је Русију за напад на бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља и његову кћер Јулију, не износећи никакве доказе за своје тврдње. Лондон је донео одлуку да протера 23 руских дипломата и прекине све контакте на високом нивоу са Москвом. Мејова је изјавила да је Русија прекршила међународно право.

Велика Британија, заједно са Европском унијом, наставља да тражи могућност смањења зависности од руског гаса, изјавила је британска премијерка Тереза Меј.

Она сматра да Русија има утицај на друге земље, користећи њихову зависност од руског горива. „Наставићемо са ЕУ да разговарамо не само о нашој енергетској безбедности, већ и ширем приступу енергетској безбедности“, истакла је Мејова, одговарајући на питања парламентараца.

Захарова: Лавров није прихватио позив да посети Британију

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров није прихватао позиве да посети Велику Британију, написала је на својој Фејсбук страници портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући изјаву британске премијерке Терезе Меј. „Једно мало објашњење пре званичне реакције на изјаву британске премијерке. Меј је „повукла” позив Лаврову да посети Велику Британију. Само што га он није прихватио“, написала је Захаровa.

Лидер опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин позвао је британску владу да делује против Русије „на основу јасних доказа“.

„Наш одговор мора бити одлучан и истовремено одговарајући и при томе он мора да буде заснован на јасним доказима“, истакао је Корбин.

Британски медији пишу да је Корбинов портпарол на конференцији за медије рекао да се лидер лабуриста не слаже са тврдњом британске владе о умешаности Русије у тровање бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља.

„Све што је данас урадила британска влада потпуно је неприхватљиво и ми то сматрамо провокацијом“, изјавио је за телевизију „Скај њуз“ амбасадор Русије у Великој Британији.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж назвао је одлуку Мејове о Русији предвидивом и додао да се премијерка налази у тешком положају.

„Тереза Меј је у тешкој ситуацији. Уколико Москва стоји иза тровања Сергеја Скрипаља и Јулије Скрипаљ нервним агенсом, то је онда највероватније учињено да би изазвало одговор Велике Британије, при чему је Русија већ прорачунала своје потезе. Само веома креативан одговор може да избегне такве замке“, написао је Асанж на свом Твитер налогу.

Питање статуса РТ-a у Великој Британији треба да решава регулаторно тело Офком, а не влада, изјавила је британска премијерка Тереза Меј.

„Питање статуса РТ-а и његово емитовање на територији наше земље није питање владе, већ Офкома“, рекла је Мејова.

Раније је британско регулаторно тело за медије „Офком” упутило аутономној непрофитној организацији „ТВ Новости“, која је носилац дозволе телевизије РТ, писмо о могућем увођењу ограничења у вези са изјавом премијерке Терезе Меј о тровању бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг затражио је данас од Русије да у потпуности одговори на захтеве Велике Британије поводом тровања бившег шпијуна, Руса Сергеја Скрипала.

НАТО је изразио дубоку забринутост због употребе нервног отрова на тлу једне од њених чланица, Велике Британије, што је први такав случај од оснивања НАТО 1949. године.

„Савезници сматрају тај напад флагрантним кршењем међународних стандарда и споразума”, пише у саопштењу. Столтенберга је позвао Русију да све тражене информације да Великој Британији, и да Организацији за забрану хемијског оружја преда детаље свог програма употребе нервног отрова „новичок”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *