Печат недеље / Људи, послови и дани

ПРИШТИНА ПОГАЗИЛА ОБЕЋАЊЕ О ЗСО

Влада Косова одбила је договор о почетку израде статута за формирањe ЗСО договорен на недавном састанку у Бриселу између Београда и Приштине, уз присуство европских високих званичника. Влада Косова није дала зелено светло за израду статута Заједнице српских општина иако је делегација Приштине у Бриселу пружила уверавање да ће се то десити, потврђено је „Спутњику“ у редовима блиским косовским властима. Како је речено, влада је закључила да „ниједан званичник Приштине нема мандат да доноси одлуке ван уставног оквира“. Као и да ће Статут бити израђен када влада то наложи тиму који је формирала претходна власт још 2016. Овом одлуком владе у Приштини фактички је погажено обећање које је албанска делегација дала на недавно одржаном састанку у Бриселу у наставку дијалогу са Београдом. Тада су пружили уверавања да ће дозволити надлежном тиму да почне припреме за израду нацрта статута Заједнице.

ПАД АВИОНА АНТОНОВ-26

У паду руског транспортног авиона „Антонов-26“ у Сирији погинуло је свих 32 путника и чланова посаде, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације, наводећи да је узрок пада највероватније технички квар. „Према прелиминарним подацима, технички проблем би могао бити узрок рушења авиона. Према извештајима с лица места, на летелицу није отворена ватра пре него што се срушио“, пише у саопштењу. Несрећа се догодила у тренутку када се авион спремао да слети на аеродром у бази Хмејмим у Сирији.

ЗАЕВ ПРЕД СУДОМ ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ

Након неколико одлагања пред судом у Скопљу почео је процес против македонског премијера Зорана Заева, оптуженог за корупцију. Заев се изјаснио да није крив, додајући да је уверен да ће током суђења бити одбачене оптужбе против њега које су исконструисане док је био лидер опозиције, преноси МИА. Зоран Заев, 43-годишњи социјалдемократа који се налази на власти од јуна 2017. године, оптужен је да је примио мито од око 160.000 евра од локалног бизнисмена како би купио грађевинско земљиште у Струмици, где је био градоначелник. „Доказаћемо да је Заев, док је био градоначелник Струмице 2013, примио мито и да је крив“, рекла је државна тужитељка Валентина Бислимовска. Почетак тог процеса је редовно био одлаган од почетка 2016. године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *