Војска Србије мора бити укључена у дијалог о КиМ

Питање Косова и Метохије не може да се реши без решавања целокупног националног питања Срба на Балкану

Ауторски текст  министра одбране Александра Вулина

Нема неутемељеније критике од тврдње да је укључивање Војске Србије и других безбедносних структура ове земље у дијалог о КиМ погрешно и да указује на милитаризацију друштва. Војска Србије је један од најпоштованијих делова наше заједнице и друштва и управо зато не само да има право већ има и обавезу да каже шта мисли. Сигурно више него некакве владине и невладине организације које сматрају да је њихово постојање довољно да могу да говоре и мисле о чему год хоће, а најистакнутије институције овог народа, које вековима трају, немају право да мисле. Наравно да ће Војска Србије испунити сваки задатак, свако наређење које добије од свог врховног команданта, и за то предвиђених органа државе Србије на основу Устава и закона, али људи који су свој живот провели и посветили безбедности ове земље имају право и обавезу да политичарима ове земље, онима који одлучују, кажу у ком правцу одређене одлуке могу да воде, како ће се спроводити, колико ће у безбедносном или економском смислу бити вредне, односно колико ће коштати.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Један коментар

  1. unutrasnji dijalog.ro.ja

    VOJSKA SRBIJE mora biti ukljucena u dijalog o KiM. A sta je cekala do sada nakon 5 godina Briselskih sporazuma/BS kojim je Kosovo dobilo sve atribute albanske drzave? Zasto je vojni vrh iskljucen iz politickog zivota Srbije? Sta moze sada da se promeni Vucicevim pozivom na unutrasnji dijalog kada visoki zvanicnici EU i Amerike kazu da je BS nepovratan proces, zavrsena prica, i uslovljavaju Srbiju da mora da potpise pravno obavezujuci sporazum (navodno) o normalizaciji, … (nakon zareza sledi dodatni uslov koji se preskace (… da Srbija i Kosovo nece jedna drugu ometati u EU I medjunarodnim organizacijama… otvoren put Kosova za stolicu u UN). Kako god se bude resilo, Najbitnije je kakav je status Kosova odredjen > cija je teritorija po BS, a to se na politickoj sceni Srbije vesto prikriva.

    VULIN sada kaze da pitanje KiM ne moze da se resi bez resavanja celokupnog nacionalnog pitanja Srba na Balkanu? Zasto Vulin to nije govorio pre Briselskog sporazuma kada je moglo mnogo toga da se resi na principima pravde i nacionalnih interesa Srbije?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.