Усвојена Стратегија за Западни Балкан

Европска комисија усвојила је у Стразбуру “Веродостојну перспективу проширења за Западни Балкан и већи ангажман Европске уније (ЕУ) у том региону”.

Тиме је потврдила европску будућност региона као геостратешке инвестиције у стабилну, снажну и уједињену Европу базирану на заједничким вредностима.

У стратегији се наводи да би до 2025. ЕУ могла да има више од садашњих 27 чланица али да ће брзина напредоавања на том путу зависити од појединачних заслуга и конкретних резултата сваке земље понаособ, саопштила је ЕУ. 

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер раније је навео да 2025. није година када би Србија и Црна Гора “морале” да буду у ЕУ, већ да је то индикативни датум и охрабрење. 

Уз оцену да су Србија и Црна Гора највише напредовале на европском путу и да би до 2025. могле постати чланице, Стратегија објашњава кораке које те две земље треба да предузму како би завршиле процес приступања у перспективи до 2025. године. 

“Други би могли да их сустигну, али су Црна Гора и Србија једине две земље са којима се већ увелико воде разговори о приступању”, наводи се у тексту али и додаје да ће та перспектива коначно зависити од снажне политичке воље, постизања реалних и непрекидних реформи, као и коначних решења за спорове са суседима”, наводи се. 

Додаје се да све земље Западног Балкана имају шансу да напредују на европском путу а Комисија их оцењује на праведан и објективан начин на основу заслуга и брзине којом постижу напредак. 

Када је реч о Албанији и БЈР Македонија оцењује се да те две земље постижу значајан напредак на европском путу и додаје да је Комисија спремна да припреми препоруке за отварање приступних преговора, на основу испуњених услова. 

За БиХ у стратегији се наводи да ће Комисија почети припрему Мишљења о пријави за чланство Босне и Херцеговине након што добије свеобухватне и потпуне одговоре на Упитник. 

Уз сталне напоре и ангажман, Босна и Херцеговина би могла да постане кандидат за придруживање, додаје се. 

Када је реч о Косову наводи се да Косово има прилику за одржив напредак кроз спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и напредак на европском путу када то буду дозволиле објективне околности. 

Један коментар

  1. Da bi ste sa nekim saradjivali,kooperirari ili nedaj boze ziveli mora postojati minimum uvazavanja i tolerancije u naj manju ruku nepostojanje MRZNJE.Iz svega sto nam, zapad otvoreno cini evo vec 30 godina ocituje se NESKRIVENA MRZNJA.Da je to samo za ovo vreme koje m smo savremenici ni po muke.Ta otvorena mrznja izrazava se kroz ceo 20 vek i naj manje do 1389 godine kad niko od te evrope nije dosao da pomogne srbima.Das ne idem dalje.Ta mrznja je ocigledno orkestrirana iz naj uticajnijeg centra moci zapada i zato je totalna i sveobuhvatna.Mi se dakle pozivamo u savez sa onima koji ne pokazuju ni mrvu kajanja niti dobre volje za unapredjenje i prevazilazenje ovoga o cemu pricam.Ajde sto nas pozivaju nego nas ovi nasi tamo bezuslovno vode.Mi smo preziveli iako smo izlozeni neskrivenoj mrznji evrope i zapada.Siguran sam da eventualni ulazak ili savez sa EU Srbi sigurno (kao Srbi) necu preziveti.Dakle to je cista matematika .1=1=2.Zasto me neku tamo uporno vodi.Ili bolje receno sta je sa nama pa biramo one koji nas vode na put bez povratka.Tema je neiscrpna.Hvala sto postoji mesto gde se i ovakvo moisljenje moze procitati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *