У имену је судбина

Нагла журба да се што пре реши проблем имена бивше југословенске републике Македоније огољено показује све методе евроатлантиста да ставе своју шапу и на југ Западног Балкана, али и страх западних актера да до тога неће доћи и да ће ствари кренути неким другим током

Изненадна журба око преговора и решавања питања имена најјужније некадашње југословенске републике, Македоније, фокус је са перманентног скопског посртања и девастације државе на тренутак усмерила према Грчкој, највећој препреци на македонском евроатлантском путу. С добрим разлогом, јер реализација очекивања великих сценариста балканске драме прети да измакне контроли. Грци су дословно потврдили изреку да „притиснуто јаче, више скаче“, јер су на неке „пробне балоне“ око имена суседне државе реаговали бурним протестима какве Грчка одавно није видела.

АТИНСКИ МИТИНГ Возовима, аутобусима, трајектима… пристизали су грчки грађани у Атину на митинг у знак протеста због потенцијалног компромиса Грчке са властима у Скопљу око званичног имена Македоније. Протест је ујединио многе политичке струје јер му је присуствовала већина посланика конзервативне Нове демократије чији је лидер Кирјакос Мицотакис, преко националиста Златне зоре, све до левичара чији је главни представник био познати композитор Микис Теодоракис. Њега ни напад на властиту кућу није спречио да се обрати окупљенима и поручи им да је „свеже сећање на Југославију“, а да ће Грчка бити „следећа жртва“…

Грчки лист „Катимерини“ наводи да влада Алексиса Ципраса умањује значај протеста у време када преговори званичника Атине и Скопља улазе у критичну фазу, али пише, позивајући се на неименоване изворе, да ће власти пажљиво пратити протесте и да би могле и да „модификују свој приступ“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Један коментар

  1. Lazna istorija i lazni svet u kome zivimo nije stvoren slucajno,On je stvoren sa odredjenim ciljem.Cilj lazi je ostvarivanje interesa moci.Sad je to potpuno jasno reklo bi se po banalnom pitanju imena.No u imenu je sve.Nadam se da je Grcki gen dovoljno jak da ne dozvoli da se verifikuje jedna od lazi ovoga sveta i da Grcko narod nece dozvoliti da se formira jos jedna vestacka drzava (da budem malo blazi)sa geografskim temdencijama,ma kako to danas naivno izgledalo.Na Balkanu moze sve sto je u interesu lazi.Da li se ljudi koji traze svoje jezike i drtzave zapitaju kako to da naj veca svetska sila govori tudji jezik a ovde kod nas sve moze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.