РТ: САД обучавају европске земље како да користе нуклеарно оружје против Русије – Лавров

Амерички програми обучавања ненуклеарних земаља о томе како да користе америчко тактичко нуклеарно оружје крши Споразум о нуклеарном неширењу, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавровов коментар понавља критички став Русије у вези са САД и њиховом обуком савезника у НАТО-у. САД обучавају европске државе које немају сопствене нуклеарне арсенале како да користе америчко нуклеарно оружје које је стационирано у тим земљама.

Лавров је критиковао америчко распоређивање тактичког нуклеарног оружја на европском тлу, као и укључивање ненуклеарних држава у програме обуке на седници Конференције УН-а о разоружању у Женеви.


“Сви треба да схвате да америчка војска обучава војске европских држава како да користе тактичко нуклеарно оружје против Русије”, нагласио је он.

САД чувају око 200 својих нуклеарних бомби Б61 у европским земљама, укључујући Немачку, Белгију, Италију, Холандију и Турску, у склопу НАТО програма за размену нуклеарног оружја. Русија сматра присуство америчког нуклеарног оружја у другим земљама као непријатељски гест. САД тренутно модернизују нуклеарне бомбе Б61, чинећи оружје флексибилнијим при употреби, тврдећи да је модернизација неопходна како би се супротставили руском арсеналу тактичког нуклеарног оружја. Русија је више пута саошптила да је њен арсенал неопходан да би се заштитила од огромне надмоћности НАТО-а у погледу конвенционалног наоружања.

Извор: Восток / РТ

Један коментар

  1. Amerikanci hoce da samo oni imaju nuklearno naoruzanje i koriste ga protiv koga god hoce a posebno protiv Rusije.Ovakve stvari treba osujetiti sto pre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *