Печат недеље

ГРУЗИЈСКИ СНАЈПЕРИСТА: КАКО СМО УБИЈАЛИ НА МАЈДАНУ

Актуелни председник Одбора Врховне раде Украјине за националну безбедност и одбрану Сергеј Пашински и народни посланик Владимир Парасјук учествовали су у убијању људи током кијевског Мајдана у фебруару 2014. године, изјавио је грузијски снајпериста Александар Ревазишвили, који је, како тврди, био сведок тих догађаја, преноси „Спуњик“.

„Пашински је пуцао из свог аутомата у кратким рафалима. Парасјук Млађи из карабина ’Сајга’, а његов отац из карабина СКС“, наводи се у сведочењу Ревазишвилија адвокату са којим је спреман да се обрати украјинском суду и које „Спутњик“ има на располагању.

Дописник „Спутњика“ разговарао је у Тбилисију са грузијским снајперистима, који су, према њиховим речима, директно учествовали у трагичним догађајима на Мајдану. Они тврде да су оружје и наредбу да отворе ватру добили од Пашинског.

Према речима бившег грузијског војника Кобе Нергадзеа, њега и друге снајперисте у Украјину је позвао Мамука Мамулашвили, саветник бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија. Мамулашвили се тренутно налази на челу „грузијске легије“ која ратује у Донбасу на страни Кијева. Он је дао задатак „да се хитно отпутује у Украјину у помоћ демонстрантима“. Нергадзе је испричао да је за његову групу издвојено десет хиљада долара и да им је обећано још 50.000 по повратку са задатка.

Раније је италијански „Канал 5“ емитовао документарни филм у којем су италијански новинари разговарали са Нергадзеом, Ревазишвилијем и Залогијем Кварацхелијем. Ти људи су испричали да их је 2014. године бивши председник Грузије Михаил Сакашвили као снајперисте послао у Кијев. Један од њих је тврдио да је у тренутку заоштравања сукоба грузијском одреду наређено да отвори ватру на војнике „Беркута“ и демонстранте, али је грузијски одред наредбу схватио као провокацију и није пуцао.

Мајдан незалежности (Трг независности), главни трг у Кијеву, окупирале су присталице европских интеграција 21. новембра 2013. године, одмах након саопштења Владе Миколе Азарова о суспензији потписивања споразума о придруживању са ЕУ. Касније је Мајдан постао епицентар сукоба између снага безбедности и екстремиста.

Одговорност за смрт више од сто особа нове украјинске власти пребациле су на свог политичког противника – бившег председника Виктора Јануковича и специјалну јединицу Министарства унутрашњих послова „Беркут“. Јанукович и припадници „Беркута“ негирају своје учешће у убиствима. Након државног преврата поменута специјална јединица је расформирана.

ЛАЖУЋИ ХОЛАНЂАНИН

Шеф холандске дипломатије Халбе Зејлстра признао је да је слагао када је 2016. године рекао да је чуо коментаре руског председника Владимира Путина о плановима за „велику Русију“. Током предизборне кампање пре две године Зејлстра је рекао да је 2006. године био у Путиновој дачи када је чуо како лидер Кремља говори о плановима за „велику Русију“ која би, наводно, обухватила и неке руске суседе. Сада, међутим, Зејлстра признаје да никада није био на састанку с Путином и да је наводни Путинов коментар чуо „из друге руке“. „Тај разговор је заиста одржан и неко ко му је присуствовао рекао ми је шта је председник Путин казао о великој Русији“, саопштио је холандски министар, након што је у интервјуу холандском дневнику „Де Волкскрант“ признао да је лагао. Зејлстра је, у говору 2016. године који је снимљен камером, рекао да је Путин у тадашњем одговору навео да би „велика Русија“ обухватила Русију, Белорусију, Украјину и балтичке земље „а да би било добро имати и Казахстан“. „Био сам у задњем делу просторије, али сам јасно могао да чујем Путинов одговор на питање о томе шта сматра великом Русијом“, рекао је Зејлстра 2016. године на тадашњем скупу своје Народне партије за слободу и демократију, која предводи нову холандску владу. Зејлстра је због овога поднео оставку.

СЛОГАНИМА ЗА НАТАЛИТЕТ

Министарство културе и Савет за популациону политику Владе Србије изабрали су, после јавног конкурса на који су стигла 1.002 предлога, шест (уместо планирана три) слогана који би, како се наводи, требало да подстакну рађање у Србији.

Прво место деле слогани „Љубав и беба – прво што нам треба!“ и „Рађај, не одгађај!“, на другом месту су „Мама – нећу сама, тата – хоћу брата!“ и „Доста речи, нек закмечи“, а на трећем „Чуда се не дешавају. Чуда се рађају“ и „Нек се деца рађају и лепе ствари догађају“.

Сви су ови слогани лепи а порука коју проносе је још лепша, и добро је што се јавности и на овај начин скреће пажња на проблем с којим смо суочени, али као што је ваљда општепознато или би морало да буде, слоганима се не решавају проблеми беле куге и ниског природног прираштаја.

И Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, уосталом, каже да су земље „које се озбиљно баве проблемом“ (којим би и она требало да се бави) „оствариле резултате и имају смањење проблема“.

А решење нам је потребно под хитно, о чему довољно говори податак, који је министарка изнела, да се у Србији сваке године број становника смањи за 35 хиљада, што због негативног природног прираштаја што због масовног одласка у иностранство.

Са негативном стопом раста од (минус) 0,46 одсто – с 9 новорођенчади и 13,6 смрти годишње на хиљаду становника, према подацима ЦИА „Светског алманаха“ – Србија се налази на 42. од 48 места. Иза нас су само Хрватска, Естонија, Бугарска, Молдавија, Литванија и Летонија.

БЕЋКОВИЋ: КОСОВО ЈЕ ОЛТАР СПЦ

Академик Матија Бећковић изјавио је за „Срну“ да је цела земља Косово и Метохија олтар Српске православне цркве и да су у највећој оружаној пљачки која је виђена у модерној историји хтели од Срба да учине изузетак међу народима. „Ако ми заборавимо зашто ту државу не признајемо, можемо да питамо неку од ових држава које га не признају, па да узмемо њихове разлоге као своје. Али ја сам велики оптимиста да се то никада неће десити и што буду више инсистирали, више ће се наш народ томе одупирати“, рекао је Бећковић. Према његовим речима, како који дан пролази, све више људи отвара очи и сазнаје шта је Косово, које је било заборављено свуда, осим у српском народу. Рекао је и да је цела земља Косова и Метохије олтар СПЦ где се налазе и највеће српске светиње и највеће српско јуначко гробље. „То је и место одакле смо ми почели да пишемо, мислимо, живимо увис. Тако да није случајно да су кренули чак и да нам га отму, у највећој оружаној пљачки која је виђена у модерној историји да учине од нас изузетак међу народима“, навео је он. Бећковић је напоменуо да су они који су отели Косово рекли да је то преседан и да се неће догодити више нигде другде, нити применити тај принцип. „На нама је да једним гласом, једним устима, једном вољом кажемо да нећемо бити изузетак, да нећемо сами себи везати ’жуту траку‘, да нећемо добровољно ићи у гасне коморе, да нећемо бити ругло међу народима“, поручио је Бећковић. Он је додао да то све више људи разуме и да и у самој ЕУ постоји пет држава које не признају ту такозвану независну државу. „А нама стављају као услов да уђемо у ЕУ да је признамо. Не кажу овима који га признају да ће их истерати ако то не учине, али нас неће ни примити, ако се не повинујемо“, сматра Бећковић.

СОРОШ ПРОТИВ БРЕГЗИТА

Амерички милијардер Џорџ Сорош дао је кроз своје фондације око 450.000 евра групи „Најбоље за Британију“, која се залаже за одлагање брегзита, саопштио је председавајући ове групе Марк Малок Браун. Група „Најбоље за Британију“ залаже се и за поновно одржавање референдума о чланству у Европској унији. „Сматрамо да британски народ заслужује да има коначну одлуку о договору о брегзиту, и верујемо да је држава обманута. Ово је демократски и патриотски покушај да повратимо нашу будућност и поздрављамо помоћ из многих кругова“, навео је председавајући.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *