ЛАЖЕ КАО БАБА ИЗ БЕЧЕЈА

Зашто је баш баба из Бечеја заслужила да буде забележена и тиме сачувана у народном предању, тешко је објаснити. Понекад су и бабе из других крајева лагале, али њих народна паметарница није запамтила

Зар ти, дакле који учиш друге, себе не учиш?
Ти који проповедаш да се не краде, крадеш?
Посланица Римљанима 2:21–22

Дошло доба кад лаж жели да завлада светом, односно његовим „просвећеним“ делом или, што би рекли комесари (некад из Коминтерне данас из евроунијатског Брисела), „нашим најбољим кадровима“. Лажу сви! Почев од екселенција и њихових надређених до сакупљача прилога за угрожену децу у свету. За лажи, понекад, једино ови последњи одговарају, што се онда прослави у новинама као велика победа оних првих „просвећених“ над преварантима који угрожавају напредак друштвене заједнице. Да се лаже познато је од памтивека, али је данас, захваљујући развијеном технолошком сокоћалу, које скоро свако има уза се, лаж добила на брзини. Некад вас стигне и пре него што је речена. Онај ко је смислио лаж, коју ће његов надређени „саопштити нацији у историјском обраћању“, пошаље је другом, који опет желе да буде први који ће лаж пустити у промет, те тиме у заједници себи сличних дигнути себи „углед“.

НЕИМЕНОВАНИ ИЗВОРИ Лаже као да му је баба из Бечеја, каже усмено народно предање. Зашто је баш баба из Бечеја заслужила да буде забележена и тиме сачувана у народном предању, тешко је објаснити. Понекад су и бабе из других крајева лагале, али њих народна паметарница није запамтила. Оставићемо бабу из Бечеја, нека се њом баве истраживачи народних умотворина, али оно што је изговорио екселенција Скот приликом отварања Конгреса српско-америчког пријатељства представља увреду здравом разуму и Србима. Скот је, према наводима из новина, изјавио „да је бесан када прочита наслове у таблоидима који Америци приписују најгоре намере и кад види да медији цитирају такозване стручњаке и неименоване изворе како би ширили најгоре лажи“. Скот бесан? Можда жели да постане шеф Пентагона? Мани га, Мито, рекла би моја покојна баба Стана из Чачка. Скот не зна за срам или стид. Јован Дучић је писао о људима и народима који се ничег не стиде. Нећу понављати, али тврдња о „неименованим изворима који шире лажи“ је срамотна. Навешћу само неколико објављених студија и књига о злочинима и геноциду које су Американци  учинили над Србијом и њеним грађанима 1999. године. Владислав Јовановић, Слободан Чикарић, Слободан Петковић: Злочин у рату – геноцид у миру; Милисав Секулић: Београд не броји погинуле; Бранимир Б. Станојевић: Милосрдни анђео или књига мртвих; Мирјана Анђелковић Лукић: Дарови Милосрдног анђела; Алек Ј. Рачић: Здравствене последице НАТО бомбардовања 1995/’99. године; Тајна осиромашеног уранијума, последице НАТО бомбардовања Србије, приредили Бранимир Нешић и Никола Маринковић. Могу се јавно именовани извори набрајати унедоглед, али нема потребе.

 

„ДУБОКО У ДУШУ“ СРБИ ОСЕЋАЈУ… Пошто је екселенција изјавио шта је изјавио на Конгресу српско-америчког пријатељства, ево неколико навода, такође америчке екселенције, Вилијама Монтгомерија, који ће потврдити зашто таблоиди мисле најгоре о САД. Могуће да је Скот под неименованим изворима мислио на бившег колегу? Ко ће знати, јер чудни су путеви дипломатски. Екселенција Монтгомери у књизи Кад овације утихну (Београд, 2010) написао је и следеће. „Постоји око 200 људи у Вашингтону задужених за спољну политику који имају велико интересовање и знање о догађајима на Балкану. (стр. 151) … Сви су они сагласни да је једино могуће решење за Косово независност унутар његових постојећих граница (стр. 152) … Један од суштинских циљева предузиманих на Косову био је стварање функционалног мултиетничког друштва. С тачке гледишта наше Амбасаде у Београду, наша Мисија на Косову (као и УНМИК) упорно су умањивали проблеме приликом остваривања тог циља и преувеличавали успехе. Вашингтон је стицао погрешну представу о правој ситуацији. Али циник у мени верује да је Вашингтон радо прихватио ту погрешну представу. (стр. 154) … Запад и нарочито Сједињене Државе интелектуално су знали да је Косово значајно за српски народ, али су упорно потцењивали дубину емоција код Срба у вези са потенцијалним губитком Косова… Дубоко у души, Срби осећају да им Косово припада и да им је одузето на непоштен и бруталан начин. То осећање било је – и остало – упорно потцењивано и одбацивано. Због тога Запад упорно очекује од различитих сазива српске владе да ’признају’ Косово и наставе даље. (стр. 153)“

Стварно, зашто Срби приписују Америци најгоре намере, екселенцијо Скот?

Српски хероји Радован и генерал Ратко чаме у евроунијатском затвору. Ко их је тамо затворио – зна се. Ко је убио Оливера Ивановића на Косову и Метохији – не зна се. Помозимо нашој браћи и сестрама који живе на Косову и Метохији. Њима је данас најтеже.   

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *