„Све“ у вези с Лузитанијом

Шта је награђено НИН-овом наградом?

Не умањујући неспорне квалитете награђеног романа, и управо стога, не можемо се отргнути сумњи да је награђивањем једног концептуалног дела последично афирмисана и његова идеолошка подлога, што је и главна невоља, и то не са идеолошке већ књижевне тачке гледишта. Јер историја књижевности показује да тамо где се ове тачке спајају, књиге не трају дуго

Једно од главних питања које се поставља у јавности половином јануара сваке године је: „Ко је добио НИН-ову награду?“ Ово персонализовано питање, које нескривено рачуна на личност добитника (а тиме и на „личносне“ везе као скривену историју награђивања) неретко потискује у страну кудикамо упутније питање: „Који роман је награђен НИН-овом наградом?“ Зашто је ова разлика битна?
Она показује непорециву тежњу ка поједностављивању која везивањем свеколике културне динамике за личност, исту посматра као део естраде или политике, или и једног и другог. Отуда, 2018. године, када је најпрестижнија домаћа књижевна награда припала роману Лузитанија Дејана Атанацковића, наслови у медијима показују извесну нелагоду њихових креатора: преовлађујућа конструкција „НИН-ова награда дебитанту“ некоме се чини комуникативнијом од конструкције „НИН-ова награда Дејану Атанацковићу“. Као да је одредница „дебитант“ једноставнија за разумевање од имена аутора, пошто просечан конзумент медија о поменутом не зна ништа. Међутим, све у вези са Лузитанијом далеко је од једноставности.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.