Руска војска одбила нападе 13 борбених дронова на своје базе у Сирији

Руска војска одбила je масовни напад милитаната помоћу дронова на своје базе у Сирији,  саопштила је Москва. Екстремистима је помогла “технолошки напредна држава”, додаје се у саопштењу.

Милитанти су започели напад ноћу у суботу, саопштило је Министарство одбране Русије. Руска ваздушна база Хмеимим у сиријској покрајини Латакиа нападнута је са 10 беспилотних борбених летелица, а још три борбене беспилотне летелице покушале се да нападну руску поморску логистичку базу у Тартусу.

“Сви борбени дронови су откривени помоћу система противваздушне одбране на знатној удаљености од руских војних објеката”, саопштило је Министарство.

ПВО систем Панцир-С успешно је оборио седам летелица.

Јединица за електронско ратовање је успела да уђе у оперативне системе још шест борбених дронова, те је успела да преузме контролу над њима. Три од њих су уништена када су пали на земљу, док су преостала три неоштећена слетела на простор код руске базе.

Министарство је саопштило да никаквих жртава или штете није било по руске снаге, те да базе функционишу нормално.

“То је био први пут да су терористи масовно користили беспилотне борбене летилице које су покренуте са удаљености од преко 50 километара и функционисале помоћу Џи-пи-ес сателитске навигације”, наводи се у саопштењу Министарства.

Руски стручњаци сада испитивају заплењене беспилотне летелице и податке у њима. Испитивање је такође показало да су напредне технологије коришћене у изградњи беспилотних летилица.

“Технологију су могли да добију само из земље која поседује најмодерније технологије, укључујући сателитску навигацију и даљинско управљање … експлозивне направе за отпуштање на одређеним координатама.”, навело је Министарство.

Такође је саопштено да су детонатори који су коришћени у импровизованим експлозивним уређајима иностране производње.

“Ове чињенице указују на то да су екстремисти добили технологије које им омогућавају да извршавају терористичке нападе користећи беспилотне летелице у било којој земљи”, упозорило је Министарство.

Напад долази недељу дана након што је ваздухопловна база Хмеимим била подвргнута минобацачком гранатирању 31. децембра 2017. године.

САД „забринуте” што су дронови кориштени при нападу на руске базе у Сирији доступни на „отвореном тржишту”

Пентагон је саопштио да је “забринут” због оружја које је пало у терористичке руке након што је Москва саопштила да су дронови који су коришћени у нападима на руске базе у Сирији могли да буду обезбеђени само од стране “технолошки напредне државе”.

Аеродром Хмеимим и поморска логистичка база у граду Тартусу у суботу су били мете софистицираног напада, а терористи су по први пут користили најсавременију технологију беспилотних летилица за нападе, саопштило је Министарство одбране Русије.

Напад, у којем је учествовало 13 беспилотних летелица, успешно је одбио руски ПВО систем “Панцир С”, а стручњаци за електронско ратовање су успели да уђу у оперативне системе шест дронова, од којих су њих три, успели безбедно да приземље. Иницијалне процене су показале да су се дронови “могли добити само из земље која поседује најсавременије технологије, укључујући сателитску навигацију и даљинско управљање експлозивним уређајима за отпуштање на одређеним координатама”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *