Печат недеље

Вулин: Весељи нигде неће стићи, а камоли до Ниша

Неће стићи нико до Ниша, нити да се покрене ни да помисли да би могао да стигне до Ниша. Безбедност, сигурност и мир препустите нама, Војсци Србије, држави Србији, препустите свим нашим органима. А ви формирајте Специјални суда за злочине ОВК и Заједницу српских општина, то је одговор који од вас очекујемо, а с терористима зна се како се поступа – рекао је Александар Вулин поводом изјаве председника косовске скупштине Кадрија Весељија да је „Косово слободна, независна и суверена земља“, те да Србија не треба ни да покушава да се врати, јер ће у том случају „добити заслужени одговор свих Албанаца“, који се, како је рекао, неће зауставити до Ниша.
Министар одбране је рекао да се тако нешто и могло очекивати од терористе који није осуђен, али да се није могла очекивати, и да забрињава, чињеница да међународна заједница и на простору КиМ, и ван те територије упадљиво ћути на такву претњу и суштински позив на сукобе и на рат.
„Замислите да је било који представник државе Србије рекао нешто слично, да ћемо, на пример, стићи до Приштине, колико минута би било потребно међународној заједници да ту изјаву осуди и да захтева одговорност. И колико сати би било потребно да се Србија стави под санкције или ко зна шта друго. А о овоме се ћути“, навео је Вулин.

Врховни суд Косова у служби Харадинаја

Сведок Специјалног тужилаштва Косова Шкумбин Мехмети гостујући на косовској телевизији „Клан“ рекао је да иза одлука Врховног суда стоје банде Рамуша Харадинаја, те да је два дана након избора Харадинаја за премијера овај суд незаконитим решењем затвора ослободио Фаика Шаћирина, оптуженог за убиство полицајца, и саучеснике у убиству Себахата Тољаја и Тахирија Земаја.
Он је навео да иза мартовског погрома стоји организована криминална група која није имала „никакве везе са ОВК“, али је била у контакту са званичним нелегалним тајним организацијама „Сигуримин е Атдхеут“ и ШИК-ом. Мехмети је покушао да своју тридесетогодишњу казну за учествовање у убиству УНМИК-ових полицајаца 2004. године код Подујева смањи како би сарађивао са правосудним органима, на шта је било спремно ЕУЛЕКС тужилаштво, али не и тужилац Исмет Кабаши коју му је „преко полиције, одговорио да не треба истраживати ове случајеве“.
„Одлуке основних судова и пресуда Врховног суда доносе се под утицајем политике и починилаца политичких убистава, из страха да ако будем пуштен, не сарађујем са тужилаштвом у расветљавању других политичких убистава, попут оних у случају Тахира Земаја, Смајља Хајдараја и Себахате Тољај.“
Мехмети тврди и да су постајала лица „задужена за скривање свих трагова злочина које су починили припадници групе“, а један од њих је и даље део полиције Косова.
Телевизија „Клан“ је пренеле да је Мехмети указао на тачна имена починилаца појединих убистава, али и да она неће бити објављена у емисији због етичког кодекса, те да ће то бити учињено након емисије и пошто они који су поменути буду контактирани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *