Избори 2018

Политика се све више претвара у наставак економије другим средствима. И то не економије у општем смислу већ финансиране, класистичке и глобализоване економије. А политичари свих оријентација постали су њени послушни и понизни службеници! Управо због тога: Бирајте оне који су најштетнији за финансијску аристократију!

Политички избори 2018. године се ближе у многим земљама и конфузија влада на свакој географској ширини. И међу бирачима, и у политичким партијама, које се све више и више претварају, можда и несвесно, у пословне одборе владајуће аполидне, финансијске класе. Политика се све више претвара у наставак економије другим средствима. И то не економије у општем смислу већ финансиране, класистичке и глобализоване економије. А политичари свих оријентација постали су њени послушни и понизни службеници.
За кога гласати? У политици, тешко је то рећи. Прошло је време агоналних идеологија, које припадају различитим и међусобно искључујућим погледима на свет. Али не зато што је прошло време идеологије, као што се површно тврди. Напротив, после 1989. године остала је само једна идеологија – идеологија слободног тржишта са слободном потрошњом и слободним начином живота. То је гламурозни, либерални и анархолиберални тоталитаризам који оставља тела слободнима, јер им је преузео душу.
Дакле, како и за кога гласати у овим обесхрабрујућим условима? Мислим да бисмо, пре гласања, морали да се зауставимо на тренутак и да мирно размишљамо. На спокојан и одлучан начин. Пре свега, поставите себи следеће питање: Која странка највероватније штети финансијској аристократији? Која странка се највише противи доминантним економским, културним и политичким интересима? Затим, која партија има програм најмање близак жељама тржишних владара глобалне дерегулације и која, с друге стране, штити интересе подређене класе, односно класе која живи од свог рада и класе средњег, мање флексибилног, сталежа.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.