Зашто (и) Европа звецка оружјем

Избор („непредвидљивог“) Трампа за америчког председника и (неочекивани) брегзит „отворили су очи“ Европљанима и натерали их да „сопствену судбину узму у своје руке“. Из тога, и у том контексту, настала је идеја (и мало изгледна иницијатива) о аутохтоним европским снагама, мимо и изван НАТО-а

Суморни и злослутни ветрови опет (овога пута с Корејског полуострва) витлају светом и потресају га, претећи непредвидљивим (ратним) опасностима и још непредвидљивијим последицама. Да почнемо (кратким) подсећањем.

Северна Кореја би могла да се суочи, ако настави са ракетним (и нуклеарним) „провокацијама“, с „ватром и бесом какав свет није видео“, запретио је амерички председник Доналд Трамп властима у Пјонгјангу у августу.

Било је то време кад се веровало да Северна Кореја још није у стању да произведе балистичке ракете таквог домета које би могле да непосредно угрозе Америку. Али и тренутак кад је било већ очигледно да се „трка с временом“ драматично убрзава.

Недавно успешно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете, домета до тринаест хиљада километара, показало је две ствари: да севернокорејски лидер Ким Џонг Ун није био превише „импресиониран“ Трамповим претњама и да његово опасно оружје већ може да „узме на нишан“ Њујорк или Чикаго.

 

КРИТИЧНА ТАЧКА А да би враг могао да однесе шалу, потврдили су „налази“ америчких обавештајних служби да је Северна Кореја већ прешла „критичну тачку“ од које се у Вашингтону страховало: успела је, технолошки, да „опреми“ своје ракете (бојевим) нуклеарним главама.

Ишла је, уз то, процена америчких тајних служби да Пјонгјанг располаже (чак) са шездесет таквих „глава“. „Вашингтон посту“ се чинило да је баратање толиким бројем претерано – ради додатне драматизације и „подизања температуре“ – при чему је овај утицајни дневник могао да се позове, иако то није учинио, на извештај (углавном поузданог) Стокхолмског института за истраживање мира (СИПРИ), који је ту бројку „свео“ на десет до (максимум) двадесет, чиме није распршио америчка страховања.

У хазардној „игри нерава“, која свет месецима држи у драматичној напетости, после најновије севернокорејске ракетне „провокације“ уследио је, промптно, Трампов „утук“: у ваздух су подигнути амерички и јужнокорејски ратни авиони, укључујући и стратешке бомбардере, и почеле су досад најмасовније (претеће) ратне игре, уз границу према Северној Кореји, са више од дванаест хиљада војника. Званични Пјонгјанг је реаговао, како се и очекивало, пркосно: „луди Трамп“, саопштено је („Ројтерс“), гура тим ратним играма „читав регион на ивицу нуклеарног рата“. Први пут, реално и озбиљније, заиста после гашења (ипак контролисаног) Хладног рата. 

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *