Ухвати покемона и (своју) смрт!

„Покемон гоу“ убија и Американце

Игра за мобилне уређаје „Покемон гоу“ бележи непрестан пораст зараде иако по своје све бројније играче изазива тешке последице, чак и оне са фаталним исходом. Серија таквих случајева се управо десила у Сједињеним Државама

Пре неколико месеци писали смо о бизарном и смртоносном феномену игре „Покемони“ компаније „Нинтендо“. Ова забава за мобилне уређаје ангажује своје играче стварајући „реалистичну илузију“ уз помоћ које се наводно у стварности појављују ликови игре „Покемон гоу“ које онда, на одређеним позицијама на мапи места на коме се налазите, ловите, освајате и затим користите као средство за он-лајн борбу с другим играчима. Занимљив и оригиналан концепт ове игре истиче се најпре тиме што успева у ономе што није ни једна друга игра раније – да повеже сајбер и реални свет и да још приде истера играче на улицу, да их физички ангажује у игри. Отуд изузетна глобална популарност која се у неким срединама и код појединих играча претворила у смртоносну пасију. У намери да ухвате што више покемона, а посебно мотивисани да пошто-пото прибаве оне ретке, немало играча је на разне начине страдало у стварном свету – углавном у саобраћајним незгодама. У Сједињеним Државама, у којима је „Покемон гоу“ (недавно је изашла и трећа генерација ове игре, наравно, побољшана у свим аспектима) на тржишту последњих месеци изузетно популаран, забележен је низ саобраћајних несрећа од којих неколико фаталних. Најновија збила се пре неколико недеља када је један Американац у Балтимору заокупљен хватањем покемона слетео с пута и ударио у дрво. Други играч у истом граду је успео да се забије у кола полицијске патроле. До сада су у саобраћају погинула два играча ове игре, а више стотина је повређено. Полиција је широм САД забележила невероватних дванаест хиљада инцидената, повреда и удеса што у саобраћају, што на другим местима. Као љубитељи статистике коју брижно воде о свим стварима, Американци су дошли до бројки које прецизно илуструју последице покемонманије.

[restrict]

Тешке последице покемонманије

У трагању за што прецизнијом сликом удеса ангажовани су чак и економски стручњаци. Дошло се до невероватног податка да су силни удеси само за првих пола године присутности ове игре у Америци коштали (директно или индиректно) нешто више од двадесет пет милиона долара. На националном нивоу настављање овог тренда би земљу наводно могло да кошта невероватних седам милијарди долара до краја 2017! Отуда су, с друге стране океана, у Великој Британији, покушали да предупреде последице несмотрене игре покемонманијака, па су уочи изласка нове генерације ове игре на њихово тржиште издали упутство за безбедно играње у неколико тачака. Упозорили су играче да буду свесни где се налазе и шта раде као да је реч о психички хендикепираним особама. Скренута им је пажња и да морају да пазе како прелазе улицу или да никада не играју ову игру док управљају возилом. Занимљива је и могућност злоупотребе безбедности млађе популације играча на коју је упозорила британска полиција, а која се тиче евентуалног угрожавања безбедности деце путем преузимања њихове локације јер покемони захтевају да ова могућност буде стално укључена како би игра уопште могла да функционише. Тај је податак врло значајан нападачима на идентитет деце, али и на њих саме у реалном свету. Наиме, нападачи на играче ове игре у Мисурију су уз помоћ њихове локације у замку привукли једанаесторо тинејџера направивши лажни покемонстоп (место на ком се допуњавају неопходни елементи игре) како би их опљачкали. Полиција је далеко забринутија јер би на исти начин у клопку своје жртве међу младим играчима могли да привуку и педофили.

Типичан пример функционисања капитализма

До које мере иде безумност овом игром опчињених играча илуструје и случај младића у Орегону – заокупљен игром није приметио нападаче који су га изболи ножевима. А када је стигла Хитна помоћ, младић је одбио лекарску помоћ јер је био усред хватања важног покемона! Страдања од несмотреног прелажења улице за време играња (такав случај је забележен и код нас) или јурњава за покемонима по небезбедним локацијама (падање у реку, рецимо, коштало је живота дечака у Америци) већ су премашила више хиљада случајева. Једнако су бројни и примери неовлашћеног упадања на туђа имања зарад хватања покемона. Игра се „скида“ са одговарајућих сајтова бесплатно. Дакле, доступна је свима. Исто тако је, међутим, једноставно поставити лажну игру која заправо представља програм за крађу личних података, такозвани малвер који преузима све податке са уређаја на који се инсталира.

И док се покемони на све могуће начине допуњују атрактивним ликовима, односно  верзијама игре (међу њих се умешао и Хари Потер), чиме се додатно повећава број конзумената, шире се и могућности злоупотребе, као и страдања због несмотреног играња. Може се рећи да је створена ултимативна акциона игра која је једнако забавна и неодољива колико је на све начине, па и смртоносне, опасна. Иако је због свега поменутог постала финансијски изазов за друштва којима несмотрени играчи припадају, односно најпре је то за њих саме, покемони су феномен који неће скоро престати да се као пламен шири по свету. „Нинтендо“ има разлоге за задовољство. Њихов профит, од када су на тржиште избацили савремену верзију игре која успешно постоји још од почетка деведесетих прошлог века, увећава се невероватним ритмом од педесет посто недељно! Државе и играчи трпе штету. Међутим, произвођач је пресрећан. Глобално наметнута целом свету, ова игра представља и типичан пример функционисања глобалистичког капитализма у коме је профит мерило и разлог живота. Подметнута је забавна игра у замену за незабаван живот. На крају ове просте једначине је стално растући профит твораца игре који је примаран, па и једино важан. Све остало му је подређено, па макар то били и невини животи.              

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *