САД истражују војну сарадњу З. Балкана и Русије

Америчко министарство одбране ће са Стејт департментом током наредне године извршити процену сарадње свих држава Западног Балкана са САД и Руском Федерацијом

На основу процене сарадње у области одбране биће направљен извештај, који ће бити достављен надлежним комисијама америчког законодавног тела.

Како се наводи у федералном закону, који је прошле недеље ступио на снагу, прецизира се буџет и планови за одбрану САД за 2018. годину, а извештај ће садржати и детаљне информације о војној сарадњи БиХ, Србије, Косова засебно, као и Македоније са Русијом. 

“Извештај мора да садржи процену безбедносне сарадње свих држава западног Балкана са Русијом и то листу наоружања, одбрамбених система и војне технологије вредне милион или више долара, које је добила или купила било која држава западног Балкана од 2012. године. Опис учешћа војних снага у тренинзима и вежбама са Русијом у истом периоду, као и опис уговора о сарадњи у које су ушле земље региона са Русијом”, наводи се у Закону, преноси агенција Фена. 

Осим тога, Влада САД ће Конгрес морати да упозна и са проценом о “обавештајној сарадњи држава западног Балкана са Русијом”, као и о последицама такве сарадње на интересе САД и НАТО, државе региона и државе које граниче са Западним Балканом. 

Такође, тражиће се исте процене и информације о сарадњи држава са САД и опис учешћа и акивности четири државе у програмима НАТО, посебно Партнерству за мир, а како се наводи у документу се опширно говори о програмима реакције на “претњу Руске Федерације” интересима САД широм света. 

Документ који ће америчко министарство одбране и Стејт департмент доставити комитетима Конгреса биће јаван, али ће моћи да садржи делове који неће бити доступни јавности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *