РАЗДВАЈАЊЕ СРПСКИХ ОЦИЛА

Србија између исконског српства и од наших опонената наметаног србијанства

Председник Србије је пре неколико дана најавио поново увођење морално-патриотског васпитања у нашу војску. Како је Александар Вучић истакао, после петог октобра, под притиском Запада, оно је укинуто, а „речено нам је да патриотизам није потребан Војсци Србије“, јер, наводно, наш патриотизам „угрожава све у окружењу Србије“. Такве стигме и оно што из њих произлази више нећемо прихватати. Од 1. јануара 2018. српски војници – а надам се у наредној фази и ученици – систематски ће бити васпитавани у духу „љубави према отаџбини“. То, несумњиво, заслужује све похвале. Ипак, важно је да на прави начин буде дефинисано шта је за нас отаџбина, односно шта све представља објекат наше националне љубави. У противном, вртећемо се непродуктивно у зачараном кругу пропасти.

ОТАЏБИНА „СРБИНОВА“ Први члан Устава Србије гласи: „Рeпубликa Србиja je држaвa српскoг нaрoдa и свих грaђaнa кojи у њoj живe, зaснoвaнa нa влaдaвини прaвa и сoциjaлнoj прaвди, нaчeлимa грaђaнскe дeмoкрaтиje, људским и мaњинским прaвимa и слoбoдaмa и припaднoсти eврoпским принципимa и врeднoстимa.“ Из наведеног недвосмислено произлази да наша земља има два носећа стуба државности: национални и грађански. Она је демократска држава свих својих држављана без обзира на њихову народност, али и матична држава српског народа у целини, ма где он живео, и имао или немао српско држављанство.

Значи, да парафразирам и делом цитирам Ђуру Јакшића, сваки камен ове наше земље „отаџбина је Србина“ и других грађана који у њој живе. Али исто тако за српски народ у Србији и ван ње заветну земљу предака (отаџбину) представљају и простори у окружењу где су Срби историјски гледано аутохтоно становништво макар данас тамо не представљали већину, а тим пре када су и даље озбиљно заступљени и још уз то политички-територијално организовани. Укратко, отаџбина је за нас, и морално и са становишта Устава, вишеслојни појам. Не сме другачије да буде! Уз то иду различите комбинације права и обавеза, али како год било, свеобухватна љубав би морала да се подразумева.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.