ПОСЛЕ СРАМНЕ ОДЛУКЕ ИНТЕРПОЛА: Србија ће се жалити УН због Харадинаја

Власти у Београду највероватније ће затражити званично објашњење од Савета безбедности УН о томе зашто је администрација Унмика у Приштини тражила од Интерпола да скине са потернице премијера лажне државе Косово Рамуша Харадинаја – сазнају незванично “Новости”.

 Према нашим информацијама, државни органи Србије требало би да се обрате и чланицама СБ понаособ са питањем да ли се ико с њима консултовао у вези са шокантним потезом мисије УН, којим је вођи озлоглашене ОВК, осумњиченом за монструозне злочине над Србима и осталим неалбанцима, практично омогућено да се несметано креће по свету, упркос потрази коју је за њим расписао Београд.

Таквог мишљења је и министар одбране Александар Вулин, који сматра да је овом одлуком Унмик прекршио правило о статусној неутралности:- То неко мора да објасни. Да нам се каже по чијем налогу је ово урађено и да ли је то став Савета безбедности. Како Унмик може да донесе такву одлуку? У чије име и на основу чијих овлашћења је он себи дао за право да ратног злочинца скине са Интерполове потернице? Ово је акт који је значајно угрозио поверење Срба на КиМ у Унмик.

Вулин подвлачи да Унмик није никакав самостални орган, већ да мора да спроводи политику СБ и поручује Харадинају да се не нада да ће Србија икада престати да га гони и тражи правду:

– Где год будемо могли да дођемо до тог ратног злочинца, учинићемо све да једног дана одговара за многобројне српске жртве, и да га стигне казна.

За министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића уклањање, то јест “затамњење” Интерполове потернице за Харадинајем је потпуни преседан.

– То се први пут дешава и потпуно је мимо права. Свака чланица Интерпола обавезна је да активира потерницу, јер се она расписује на основу одлуке суда. То се не ради зато што се то суду или некоме у држави свидело, већ на основу озбиљних доказа или озбиљних сумњи да је та особа починила тешко кривично дело.

Он истиче да Интерпол не може правно да повуче потерницу, већ само српски суд, који је потерницу првобитно издао.

– Сада ниједна држава неће вршити потраживање, јер Харадинаја неће бити у Интерполовом систему. Политика је почела да се меша у полицијске послове у Лиону – рекао је Стефановић. – Упутићемо све доказе, протесте и жалбе, свим институцијама.

И министар спољних послова Ивица Дачић најављује да ће Србија користити сва правна средства.

– Ти људи су скинути са листе на захтев Унмика, који представља Косово, пошто Косово није члан Интерпола. Потерницу може да повуче само Србија, а они могу само да је затамне. Ми нисмо одустали и трагаћемо за њим увек.

Извор: http://www.novosti.rs

Један коментар

  1. ” Kada je on mene udario sekirom u glavu, ja Sam odmah shvatio da on hoce da se bije”!,
    Koliko udaraca u glavu je dobila SRBIJA od EUROPSKE UNIJE, S A D , HASKOG TRIBUNALA,
    NATO SAVEZA…………. SRPSKA politica elita NISTA NIJE SHVATILA, EUROPSKA UNIJA NEMA
    ALTERNATIVU, a NATO je HUMANITARNA i RELIGISKA ORGANIZACIA jer nam je poslala
    “MILOSRDNOG. ANDJELA” !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *