Победа валуте с другачијим системом вредности?

Годину испраћа биткоинманија

Интересовање људи за најпопуларнији виртуелни новац, биткоин, тренутно је на досад највишем нивоу. Вратоломна експанзија његове популарности кренула је почетком ове године. Одавно вреди више од злата, а у моменту писања овог текста био је врло близу новој рекордној вредности од око дванаест хиљада америчких долара за сваки биткоин. Бројне његове предности, као сигурност трансакција, анонимност учесника исте и чињенице да биткоина има у ограниченом износу, чине део разлога што га сада траже и желе сви

Kако сада, почетком децембра, стоје ствари, ову ће годину потпуно обележити не неко уобичајено лудило за популарним личностима са друштвених мрежа или из шоу-бизниса него права, са свим клиничким одредницама појма, махнитост људи за „новцем који не постоји“, али је највреднији и најтраженији на свету. Биткоин, поринут у немирне демократске воде интернета 2009. године с циљем да се револуционарним ударом нападне свет пљачкашких економија и бандитског банкарског система на чијим је темељима изграђен накарадни систем глобалистички устројеног неолиберализма створен да управо такве економије и банке експлоатишу цео свет. Поринут само годину дана пошто се чинило да ће наша цивилизација нестати услед краха управо тог вештачког економског система, биткоин је постао алтернатива као економија без банака. До данас биткоин и поред озбиљних падова, али и још успешнијих уздизања, покренуо је лавину „он-лајн валута“, такозваног криптографског новца и система размене. Отприлике половина вредности свих тих валута припада тренутно биткоину. Као дигитални новац постао је идеално средство за многе тајне трансакције, укључујући и незаконите, посебно оне из домена трговине дрогом и свим другим забрањеним стварима, али и као идеално решење за прање сумњиво стечених средстава. Међутим, најзначајније у вези с битокином је то да од како је створен има математички утврђен број могућих примерака – нешто више од 21 милион. Тренутно је у оптицају скоро 18 милиона. Дакле, не би требало да буде инфлације.
[restrict]

То махнито актуелно занимање, заједно с другим, најпре спољашњим околностима када је реч о светској економији, свакако више и политичкој ситуацији, до те мере се повећало да је биткоин почео вратоломно да добија на вредности. А због поменутих предности, сигурности, анонимности, као и чињенице да је количина биткоина ограничена, интересовање људи за овај новац се значајно повећало. Тако је 2017. постала кључна за његову експанзију, досезање максимума вредности, а самим тим је пресудно битна и за његову будућност. Покренута је ланчана реакција. До лета је досегао, а онда мало касније и премашио вредност злата, а у моменту писања овог текста био је врло близу новој рекордној вредности од око дванаест хиљада америчких долара за сваки биткоин. Уз противречне прогнозе о његовој будућности, у распону од даљег раста вредности до брзог потпуног краха, 2017. година истиче у знаку овог мистериозног платежног средства зачетог скоро као игре, а које је сада свуда признато, уведено као могућност трансакције чак и у неким банкама које је управо требало да истисне и прескочи у ланцу економског пословања. Говори се да су и поједине славне и богате личности из шоу-бизниса почеле да купују овај новац уверене, као и многи други, не само да има будућност већ и да је регуларни новац који познајемо нема!

Новац о коме се ништа не зна Још је занимљивије да и економски стручњаци ломе копља око тога шта овај новац заправо представља, ко стоји из њега и, најважније, каква му је будућност, ако је уопште има. Једни га виде као рециклажу успешних организованих интернет-превара, варијацију некадашњих банака које су пословале без покрића налик такозваним пирамидалним преварама са високим, надуваним каматама и вредностима имовине. Немогућност да се утврди ко стоји иза биткоина, па чак ни ко га је створио (помиње се мистериозни Сатоши Накамото као оснивач и изумитељ, али ништа више од тога), као ни на који тачно начин функционише „покривање“ његове вредности, а посебно шта ће са овим новцем бити колико сутра, довело је до бројних теорија завере поводом свих ових чинилаца. Без обзира на непознавање најосновнијих чињеница у вези са биткоином и његовим нападом на све системе економског вредновања на којима почива наш свет, можда је најбизарнији његов најмање помињани учинак. Биткоин је, наиме, до сада јединствен пример како је једна искључиво виртуелна појава успешно премостила јаз између невидљивог и за многе непостојећег виртуелног света интернета са овим нашим, који прихватамо као стварни, материјални свет. И не само да је прескочен тај јаз већ је као средство из виртуелног света успео да преузме овај наш стварни. Граница је избрисана и наша се економија налази под ударом једне андерграунд, непостојеће и неухватљиве (дословно, пошто је тзв. бунарење за биткоинима био дуготрајан, мучан и често потпуно неизвестан посао) валуте са потпуно другачијим системом вредности. Али која и те како производи последице у стварној економији. Укупна вредност свих биткоина је крајем прошлог месеца премашила 200 милијарди долара. Рачуна се да петина те суме више не постоји (!) пошто је скоро четири милиона биткоина временом на разне начине изгубљено. Власници су остајали без њих јер су губили своје електронске новчанике, заборављали шифре, бацали покварене хард-дискове на којима су чували биткоине или су заборављали где су их сачували, што није толико невероватно пошто је биткоин током већег дела свог присуства у сфери криптоновца био мале вредности, па је његов губитак деловао занемарљиво. Каква заблуда! Онај ко је имао њуха или среће да пре само пет година уложи неколико хиљада долара у биткоин данас је милионер!

Година расплета за биткоин Да ли је биткоин резултат правог и искреног револуционарног бунта против накарадног неолибералног светског економског устројства, или је подла, највероватније и погубна, подметачина од стране управо оних које он наводно напада, што је најциничнија теорија завере, дакле да је можда и најуспешније подваљени „балон“ у историји капиталистичке економије, показаће време. Неће се много чекати на расплет. Када и последњи расположиви биткоин добије свог власника и када неминовно буде престала трка за њим, од тога како ће се тада кретати његова вредност зависиће највероватније и опстанак економије коју с наше стране наводне реалности познајемо. А можда и неће. Све зависи и од тога ко је и зашто подметнуо биткоин. Тим пре што ће то откриће демистификовати и све остале криптовалуте које имитирајући биткоин озбиљно врше притисак на светски економски систем. Како год, сви се слажу да је година која управо одлази кључна у овом процесу.   

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *