Печат недеље

Ко је Мухамед бин Зајед?

Принц-престолонаследник и де факто владар Уједињених Арапских Емирата има застрашујуће важну улогу у догађањима на Блиском истоку

Председник Србије Александар Вучић боравио је ових дана у дводневној посети Абу Дабију где се још једанпут састао с принцом-престолонаследником Уједињених Арапских Емирата, шеиком Мухамедом бин Заједом, и разговарао с њим о низу тема, од „Београда на води“ до реформи српског образовног система по угледу на реформе које су спровели Емирати.

САСТАНАК НА СЕЈШЕЛИМА Али ко је овај човек, де факто владар УАЕ откако је његов полубрат Калиф доживео серију можданих удара? Поприлично је узнемирујућа прича коју о њему исписују процуреле америчке дипломатске депеше и мејлови његовог амбасадора у Вашингтону Јусуфа ел Отаибе.
Први високи гост који је пристигао на Вучићеву председничку инаугурацију био је и међу првим страним лидерима које је председник САД Доналд Трамп примио у Белој кући, што и само за себе већ доста говори о глобалном значају Мухамеда бин Заједа, познатог иначе и по скраћеници МБЗ. А ако је веровати „Вашингтон посту“, његов је значај и кудикамо већи; МБЗ је, наиме, на Сејшелима наводно организовао састанак неформалних Трампових и руских изасланика, при чему се његова мотивација за посредовање није налазила у жељи за избијањем мира у свету већ у намери да прилику искористи за утицај на Русију да одустане од подршке Ирану.

МБЗ-ови (НЕ)ПРИЈАТЕЉИ Америчке дипломатске депеше које је објавио „Викиликс“, а оне које спомињу МБЗ-а углавном су означене као „тајне“ и „поверљиве“, не остављају места сумњи да МБЗ сматра Иран за свог главног непријатеља, а уз Иран и либански Хезболах који је у разговору с једним америчким званичником описао као „опаснију организацију од Ал Каиде“. Имајући то у виду, никакво чудо што су МБЗ и УАЕ из све снаге подржа(ва)ли исламистичке терористе који су у Сирији покушали да свргну с власти Башара Асада, савезника Ирана и Хезболаха…
И приде никакво чудо утолико што је МБЗ за себе рекао, цитиран је у једној од америчких депеша, „ја сам Арапин, ја сам муслиман, и ја се молим. И током седамдесетих и раних осамдесетих био сам један од њих (исламских фундаменталиста). Верујем да ови момци имају агенду“. У другој пак депеши МБЗ је описан као „амерички човек“.
УАЕ, заједно са Саудијском Арабијом, тренутно учествују у зверском нападу на Јемен. Упркос очигледној разлици у величини између две државе, међутим, не би се рекло да су у овом ратном злочину Бин Заједови Емирати млађи партнер, напротив. Још 2015. амбасадор УАЕ у Вашингтону Јусуф ел Отаиба, објавио је угледни портал „Интерсепт“ позивајући се на његове хаковане мејлове, „почео је да промовише (саудијског принца) Мухамеда бин Салмана (МБС) по Вашингтону… Мејлови пружају увид у висок приоритет који су Отаиба и његов шеф, МБЗ, дали Салмановом успону“. И портал „Политико“ ће, на сличан начин, однос МБЗ-а и МБС-а описати као однос „ментора и штићеника“. Прошле године, као што је познато, МБС је с позиције принца-престолонаследника Саудијске Арабије свргнуо Мухамеда бин Најефа, с којим је МБЗ иначе био у дугогодишњем сукобу… Све у свему, закључује „Интерсепт“, „МБС је пројекат Уједињених Арапских Емирата – чудан исход догађаја, с обзиром на релативну величину две земље. ’Наш однос с њима базиран је на стратешкој дубини, заједничким интересима, и најважније, нади да ћемо ми утицати на њих, а не обрнуто’, стоји у једном од мејлова амбасадора Отаибе“.
Најзад, ови Отаибини хаковани мејлови – а треба имати у виду и да амбасадора УАЕ у САД америчке дипломатске депеше описују као „десну руку Мухамеда бин Заједа“ – указују и да су МБЗ и његови Уједињени Арапски Емирати имали значајну улогу у финансирању неуспелог пуча у Турској 2016. Опет, никакво чудо, имајући у виду везе турског председника Реџепа Тајипа Ердогана с Муслиманским братством, који се такође налазе високо на листи МБЗ-ових непријатеља због извесне склоности коју гаје према демократији уместо ка апсолутној владавини…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *