МЕДИЈСКА ЗОНА – ЦРНИ ГУЈОН

Да ли је за гледање Неба над Берлином или До краја света потребно знати да је Петер Хандке „апологета екстремно десног српског национализма“, како га на Западу називају? Ако пријатељи Србије морају у својим земљама да се правдају и да страдају због тога што нас воле, да ли треба и ми да их разапињемо?

Једна од фиксација (про)западних медија у Србији јесте доказивање тезе да су ова земља и овај народ толико поремећени да нико нормалан на свету не може да их воли и подржава. Ретко који наш инострани пријатељ није прошао кроз „специјално васпитање“ другосрбијанске јавности. Када то раде таблоидни медији, тактика је вулгарна и нема мимикрије. „Медвеђа услуга за Србију: Само ви немојте да нас браните“ је, на пример, наслов текста о којем смо већ писали крајем октобра, а којим се дневник Блиц, ваљда у име својих немачко-швајцарских власника, дакле не наше, обратио неким од најпопуларнијих и најутицајнијих политичких личности Европе. Лист који себе сматра парадигмом независног новинарства у Србији не само да је Марин ле Пен (освојила више од десет и по милиона гласова на председничким изборима у Француској), Хајнца Кристијана Штрахеа (шефа Слободарске партије, треће најјаче аустријске странке са освојених 20,5 посто гласова на парламентарним изборима, партије која ће највероватније формирати владајућу коалицију са Народном странком Себастијана Курца) или Александра Дугина (којег неки сматрају сивом еминенцијом Кремља) „замолио“ да окрену леђа Србији него је, успут, изнео и низ неистина о њима како би их додатно огадио свом читалаштву. Сајт Еспресо, у власништву компаније „Адриа медиа“, чија се „штампана ствар“ Курир у „независним новинарским круговима“ третира попут Хрвата у филму Босна! француског хуманисте Бернар-Анрија Левија (кад су у савезу против Срба – добри су, када су против Муслимана – зли су), прошле године позабавио се интелектуалним делом међународне јавности наклоњеним Србији. „Особењаци, квазиинтелектуалци и сумњива братија: Ко је подржавао Србију током НАТО бомбардовања“ наслов је под којим овај медиј међу „разне белосветске ликове“ сврстава Ноама Чомског (који нас је, додуше, бранио само јер смо „противници његових противника“), нобеловца Харолда Пинтера (мотив исти као и код Чомског), грчког композитора Микиса Теодоракиса (који би „стално да туђим глогиње млати“), Никиту Михалкова (који је толико безличан да „шта мисли Путин, то ради Никита“), Патрика Бесона (добитник, поред осталог, Гонкурове награде и Велике награде за роман Француске академије, који је за Еспресо тек „просек просека“) и Хандкеа („бунтовног особењака“). О Хандкеу, чија се уметничка достигнућа доиста не дају оспоравати, најсликовитије се својевремено изразио „српски писац“ Томислав Марковић (ко је чуо за њега, нек дигне два прста). „Поред пријатеља као што је Хандке, Србији непријатељи нису ни потребни“, рече он и поништи егзистенцију Левија.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


2 коментара

 1. Bravo za tekst o gospodinu Gujonu.
  Žao mi je što je i on došao na tapet, jer to apsolutno ne zaslužuje ni u kom slučaju, s obzirom da je čovek sa tako velikim srcem, vredan ogromnog poštovanja i bezrezervne podrške.
  Gospodine Gijon, čast mi je što sam Vaš savremenik. Pratim svaku Vašu izgovorenu reč i divim se Vašem radu. Znajte da imate podršku srpskog naroda, ma ko šta pričao o Vama. Molim Vas ne obračajte pažnju na ove jadne pokušaje diskreditacije, jer mi Srbi ipak znamo ko ste i koliko vredite.
  Znajte da Vas volimo upravo zato što ste takvi kakvi jeste i niko ne može, ali ni ne sme da Vas blati.

  17
 2. Драган

  Арно Гујон је само један правдољубив, добронамеран и великодушан човек,
  пореклом Француз.
  Позанто је како је држава реаговала поводом несреће – убиства Бориса Татона,
  Француза – а ни да бекне када је у питању МОРАЛНО, ДУШЕВНО и ДУХОВНО
  ”убијање” Арно Гујона?!
  Исти случај је и са СПЦ – ни речи похвале и захвалности, а Човек толику помоћ, са
  пуно саосећајности и братске љубви подели пострадалим Православним Србима са
  Косова и Метохије?!
  Како би на ово морално, душевно и духовно убијање одреаговале Руска Православна
  Црква и руска држава?
  Сигурно не оваквим ћутањем као што то чини држава Србија и СПЦ!!!
  Али, ствари могу и да се промене, ако би се Телевизија N1 – ГАЗДА, УРЕДНИК и ВОДИТЕЉКА –
  ИЗВИНИЛИ АРНУ ГУЈОНУ, ПРАВОСЛАВНОЈ ДРЖАВИ СРБИЈИ, а ПОСЕБНО ПРАВОСЛАВНОМ
  НАРОДУ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ.

  Драган Славнић

  11

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.