Лари Тај – Како сам (раз)открио генија манипулације

Саговорник Печата је Лари Тај, истраживачки новинар Бостон глоба, аутор значајне књиге Отац спина: Едвард Л. Бернајс и рођење ПР-а, прве што је бацила снажно светло на човека који је трасирао пут пакленој хипокризији, масовној обмани и манипулацији маса у циљу успостављања Новог светског поретка под контролом „елите моћи“ и неколицине корпорација

Лари Тај (Larry Tye) упознао је Едварда Бернајса када је овај имао 102 године (живео је 103). У књизи Отац спина (The Father of Spin: Edward L. Bernays and The Birth of Public Relations), која представља заправо Бернајсову биографију, описује га као успешног човека који је био опседнут славом, моћи и манипулацијом. „Било да је продавао председника, цигарете, кола, рат или руски балет, Бернез је био успешан менаџер.“ Едвард Бернајс (Edward Bernays), рођен у Бечу 1891, умро у Њујорку 1995, био је двоструки нећак Сигмунда Фројда (његова мајка је била Фројдова сестра, а отац је био брат Фројдове жене). Фројдово учење о несвесном Бернез је врло добро схватио и страховито га злоупотребио, претворивши човека у овцу која ће прогутати сваки мамац који му пропагандисти сервирају на његовом путу у провалију. До праве суштине улоге коју је Бернез играо у овим процесима дошло се тек након његове смрти, када је део документације упаковане у 722 кутије, које је завештао Конгресној библиотеци у Вашингтону, постао доступан широј јавности. Први који је проучио ове драгоцене материјале био је Лари Тај.

Према обичном грађанину, који је био његов купац, Бернез је осећао одвратност и гађење. Држао га је за Глупог Џека, док је он био Паметни Еди који је знао да не постоји ништа људско што се не може експлоатисати ако се не дозволи да му то дође до свести. Посматрање Гаусове криве и сазнање да је количник интелигенције просечног Американца 100, довели су га до убеђења да људи који се баве односима са јавношћу припадају интелектуалној елити, која треба да својим богатим клијентима помогне да манипулишу масама једноставно користећи психологију.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.