Каталонска република је потукла монархију – Пудџемон

Смењени каталонски председник Карлос Пудџемон је поздравио победу демократије, док је лидер Народне партије (за јединствену Шанију) окривио “непоштене” законе због њихове неспособности да се формира већина.

“Желим да честитам каталонском народу, јер су послали поруку свету. Каталонска република потукла је монархију и члан 155. Шпанска држава је потучена. Господин Рахој и његови савезници су изгубили “, рекао је Пудџемон из Брисела где се крије од шпанских власти.

Пудџемон је похвалио победу демократије након заједничке победе три партије за независност – Заједно за Каталонију, Ескуера Републикана и Популарна кандидатура за народно јединство, а које су осигурале заједно 70 места у Парламенту, од 68 колико је потребно за апсолутну већину од 135.

Иако је Народна партија партија заправо победила на изборима, то је учинила само у погледу појединачног процента и по броју добијених места у Парламенту, и вероватно неће формирати владајућу коалицију. Њен лидер Инес Аримадас се пожалила да је “неправичан” изборни закон дао “више места за оне који имају неколико гласова на улици”.

Странке за независност, тврди она, “више не могу говорити у име свих”, јер бирачи очигледно “подржавају заједницу са Шпанијом” и “први пут је Народна партија добила има изборе у Каталонији”.

“Рахојев принцип не функционише. Европа то мора узети у обзир”, рекао је Пудџемон након објављивања прелиминарних резултата избора у Каталонији. Он је такође позвао Мадрид да ослободи све политичке затворенике.

“Сада морамо вратити демократију, вратити нашу легитимну владу, наше слободе. Морамо ослободити све оне који су још у затвору, а не би требало да буду.”

“Задржали смо легитимитет и континуитет институције која је рођена 1359. године. Са овим легитимитетом, ми смо дали саопштење свету: Каталонска Република је победила. Нека то добро разумеју! Нека узму у обзир!”

Шпанска централна влада наредила је ванредне изборе за 21. децембар да како би се изабрао нови регионални парламент након распуштања после референдума о независности 1. октобра, који је Мадрид прогласио нелегалним и неважећим. Након једностраног проглашења независности од стране каталонске владе крајем октобра, Мадрид је одговорио суспендовањем аутономије региона и распуштањем каталонске владе. 

Неколико политичара за независност било је затворено, док је Пудџемон успео да побегне у Брисел, али је рекао да ће се вратити у Каталонију ако победи. Пудџемон је тренутно у Белгији, јер Мадрид још увек има активни налог за његово хапшење. Он се суочава са оптужбама за побуну, подстицање на побуну и проневеру јавних фондова због његове улоге у покрету за независност Каталоније.

Извор: Восток / РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *