Зашто су Американци љути

Пентагон више нема глобалну војну доминацију као пре двадесетак година, када је изгледало да је америчка војска способна, опремљена и мотивисана да победи сваког противника, у било којој тачки планете

На први поглед ирационална позадина нарастајуће конфронтације САД и Русије постаје разумљивија ако се посматра и са војне тачке гледишта. Амерички експерти већ годинама упозоравају на ратне потенцијале главних конкурената САД, Пекинга и Москве, и не могу да сакрију заостајање Вашингтона у развоју перспективних оружаних система 21. века. Пентагон више нема глобалну војну доминацију као пре двадесетак година, када је изгледало да је америчка војска способна, опремљена и мотивисана да победи сваког противника, у било којој тачки планете. Ова времена су остала неповратно иза нас, а све чешће вести да Кина и нарочито Русија развијају борбене системе који далеко надилазе америчку конкуренцију – сведоче да разлога за забринутост у Вашингтону имају напретек.

Основни циљ америчких стратега је да по сваку цену обуздају руску војну индустрију која је последњих година ушла у фазу експанзије каква се ретко памти и у доба СССР-а. Американци имају још десетак, највише 15 година, пре него што стратешки однос снага у свету досегне тачку када више ни уз највеће напоре неће моћи да га преокрену у своју корист. Отуда њихова журба, отуда притисци на Европу и санкције Русији. Отуда – на крају крајева – невероватан притисак да се европски потрошачи одрекну повољног руског гаса, упркос томе што је свима јасно да без овог енергента земље ЕУ не могу да буду конкурентне на глобалном тржишту. Али геостратешки интерес САД је да не дозволи зближавање евроазијских центара моћи, јер би то довело до окончања америчке доминације. Вашингтон се нашао у тешкој ситуацији и учиниће све да заштити своје интересе.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *