Сви путеви воде у Кремљ

ГЕОПОЛИТИКА БЛИСКОГ ИСТОКА 2.

Реализација плана Великог Израела започиње касније него што је предвиђао Инон, са америчким пројектом „Новог Блиског истока“. План добија нови замах с Арапским пролећем. Међутим, „демократска опозиција“ у Сирији – финансирана из Израела, Саудијске Арабије и Катара – суочава се с неочекиваним и херојским отпором сиријског народа

Током 2013. године Русија је, дипломатским и војним средствима, спречила планирану ваздушну кампању САД против Сирије. Наредне, 2014. године Америка одговара пучем против легитимног украјинског председника Јануковича – сигнал за крвопролиће у Кијеву даје заменица државног секретара Викторија Нуланд, по свој прилици, нешто раније но што је било планирано. Али прави камен спотицања није Украјина, где Москва одговара на „асиметричан начин“, припајањем Крима и подршком устанку у Донбасу, него Сирија. Уследиће руска непосредна интервенција на позив владе у Дамаску, потез који ће се показати као кључан за „разбијање униполарне хегемоније и рађање мултиполарног светског поретка“. У позадини овог потеза Москве, како ће се убрзо показати, стоје Техеран и Пекинг. Овај потез је поново изненадио Запад, упркос томе што „Русија деценијама непрестано јача свој регионални утицај кроз два јака стратешка партнерства – са Сиријом и Ираном. Онај са Ираном је релативно нов и углавном сеже из раних 2000-их, али је однос са Сиријом почео још у раним 70-им и једини је од пријатељстава из совјетске ере који је остао нетакнут“ (Е. Корибко).

Реализација Плана Инона поново је заустављена – овог пута трајно. „Порођајни болови“ о којима је говорила Кондолиза Рајс у међувремену су читав Блиски исток потопили у крвави хаос. Исход је неочекиван по стратеге у Белој кући. Неочекиван је и по америчке савезнике у региону, у првом реду по Израел, Турску и Саудијску Арабију. Ове две последње земље се данас налазе на рубу опасне дестабилизације: Турска под претњом грађанског рата, док исцрпљујући рат у Јемену продубљује поделе у Саудијској Арабији и подстиче противнике вехабијског режима који припремају његову смену.

И будућност Израела је у новим околностима стављена под знак питања.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.