Сећање на хероје

Реконструкција војне параде одржане у Москви пре 76 година подсетила је на дан када је калдрмом Црвеног трга корачала несаломива и легендарна Црвена армија

Реконструкција војне параде одржане у Москви 7. новембра 1941, са које је 28.000 војника одмарширало на фронт, изведена је на Црвеном тргу, на стогодишњицу Октобарске револуције. На паради, у униформама из Другог светског рата, наоружани аутентичним оружјем из тог периода, учествовало је више хиљада људи.
„Драги Московљани, честитам вам 76. годишњицу легендарне параде – пре 76 година калдрмом Црвеног трга ишла је несаломива и легендарна Црвена армија, војници су ишли на фронт да одбаце непријатеља, а данас се захвална Москва сећа сваког хероја. Данас у вашу част Црвеним тргом пролазе унуци и праунуци, и захваљујем им у име Московљана. Драги ветерани, желим вам снагу и здравље“, рекао је градоначелник Сергеј Собјањин.
Градоначелник је истакао да је недавно једна улица у Москви названа по генералу Павлу Артјомову, команданту параде из 1941. Тог 7. новембра 1941. линија совјетске одбране на неким местима била је на само 30 километара од Москве. Она је, сматрају историчари, по важности у рангу са значајним војним операцијама, јер је као порука да се Москва не предаје имала велики утицај на подизање морала војске и целог Совјетског Савеза.
10На реконструкцију овог славног догађаја, по речима Генадија Зјуганова, лидера Комунистичке партије Русије, како су пренеле „РИА новости“, у Русију је стигло 130 делегација из више од 80 земаља света. Они су стогодишњицу Револуције обележили шетњом и митингом у руској престоници.
„Еволуција је увек боља опција, али револуција није синоним за рушење. За нашу отаџбину, револуција је имала конструктивну улогу. Велики октобар је извео земљу из друштвеног застоја на стазу брзог развоја који је довео Совјетски Савез на водећу позицију у свету. Зашто се све завршило како се завршило је друга тема за анализу, тема која нема много везе с том научном и праведном идеологијом која упркос свему и даље живи и добија нове импулсе развоја“, рекао је Иван Мељников, високи функционер КПРФ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *