Печат недеље

Кирил: Човечанство се ближи крају света

Није време да се љуља чамац људских страсти. Људи ионако трпе сталне негативне утицаје који им разарају духовни живот. Време је да се обједине све здраве снаге. Црква, уметност и култура, наши писци и научници, сви људи који воле родну земљу морају данас бити заједно. Јер заиста улазимо у критични период развоја људске цивилизације“, упозорио је патријарх све Русије Кирил на проповеди у московском Храму Христа Спаситеља.
Патријарх Кирил је рекао да треба бити слеп и не видети приближавање страшних историјских тренутака, о којима је у Откровењу говорио јеванђелиста Јован.
Поглавар РПЦ је упозорио да многи представници интелигенције понављају грешке претходника који су довели Русију до револуција из 1917. године.

Још једно повлачење признања Косова

Гвинеја Бисао, афричка држава, „после пажљивог разматрања“ званично је поништила писмо признања Косова као независне и суверене државе из 2011. Премијер те земље Умаро Сисоко Ембало приликом посете Београду рекао је да он није видео ниједан папир о признању Косова. Приштински медији су као одговор објавили факсимил вербалне ноте Гвинеје Бисао о признању Косова, коју је потписао тадашњи, сада покојни, председник државе, 2011, као и фотографију тадашње заменице министра спољних послова Косова Вљоре Читаку док прима ту ноту. Признање Косова недавно је повукао и Суринам, а по писању приштинских медија са ажурираног списка земаља које су признале Косово повучене су још две државе – Нигерија и Уганда.

Преко Сочија до мира у Сирији

Председници Русије и Сирије, Владимир Путин и Башар Асад, усагласили су се на састанку у Сочију да се војна операција у Сирији приближава крају и да треба прећи на политичке процесе. „Мислим да је проблем тероризма глобалан, али смо још увек далеко од потпуне победе над тероризмом. Међутим, што се тиче нашег заједничке борбе против терориста у Сирији, ова војна операција заиста се завршава“, рекао је Путин. „Сада је најважније да се окренемо политичким процесима и са задовољством примећујем вашу спремност да радите са свима који желе мир и решење“, додао је председник Русије. „Током овог периода постигнути су велики успеси, како директно на бојном пољу, тако и на политичком плану. Многе области Сирије ослобођене су од тероризма, а Сиријци који су били принуђени да их раније напусте могу да се у те области врате“, рекао је Асад. Дан после састанка с Асадом Путин је у Сочију примио и председнике Ирана и Турске, Хасана Роханија и Реџепа Тајипа Ердогана. „Према нашем општем мишљењу, успеси на бојном пољу који нас приближавају ослобођењу од терориста на целој територији Сирије отварају суштински нову етапу у решавању кризе у целини. Имам у виду реалну могућност постизања дугорочне, свеобухватне нормализације живота у Сирији и политичког преуређења у послератном периоду. Управо на то је оријентисана наша заједничка изјава након нашег разговора“, рекао је Путин после састанка. Тројица лидера су потврдила да је неопходно сачувати суверенитет, јединство и територијалну целовитост Сирије и усагласила јединствени став о потреби да се настави астански преговарачки процес о Сирији. „Јединствени смо у томе да наставимо сарадњу три државе у астанском формату, који је већ показао своју ефикасност и допринео суштинском смањењу нивоа насиља у Сирији и стварању услова за враћање избеглица“, рекао је Путин.

Расцеп међу слободним грађанима

Покрет слободних грађана Саше Јанковића наставља светлу традицију овдашњих политичких партија, додуше с извесним авангардним приступом традицији. Док се партије иначе цепају пошто су већ стекле какав-такав политички капитал да га поцепају, Јанковићевом покрету цепање прети тек што је основан и пре него што је изашао на било какве изборе.
Другопласираног на последњим председничким изборима већ су напустили истакнути првоборци покрета попут академика Душана Теодоровића, судије Зорана Ивошевића, посланице Маринике Тепић, кошаркашког тренера Душана Ивковића…, а уз жестоке оптужбе сарадњу је с некадашњим заштитником грађана ове недеље раскинуо и новинар Срђан Шкоро, члан Председништва ПСГ-а.
Шкоро је у отвореном писму навео да „нисмо Покрет, а ни слободни грађани“, те да „Покретом и његовом организацијом управља искључиво брачни пар Јанковић… Оформљена је и нека ’њихова екипа’, а сви други су по страни или искључени из дешавања. Редовно абровисање и цинкарење део су сталног блата на умишљеном двору Јанковића. Ко боље цинкари, тај више напредује. Што већи полтрон, то више функција у Покрету“, то јест у „приватној фирми Славице и Саше која се лажно представља као Покрет, окружена њиховим пријатељима и створеним поданицима који имају статус кућних љубимаца… Тако се не може променити ова лоша и неподношљива власт. Заменити огромно тренутно зло мањим злом за мене никада није била опција“.
А на ове је Шкорове оптужбе академик Теодоровић додао и сопствене „утиске о потпуно нетранспарентном финансијском пословању, безидејности…“, те утисак да Саша Јанковић „не поседује радне и креативне способности и моралне врлине да председава Покретом који покушава да истински промени
лице Србије“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *