Печат недеље

Деминирање односа

Заменик руског министра одбране Александар Фомин, како преноси „Спутњик“, изјавио је да су Србија и Јерменија спремне да пошаљу деминере у Сирију да Русима и Сиријцима помогну у чишћењу терена после неуспеле агресије која је све ближа свом крају.
Према Фоминовим речима, и Србија и Јерменија своју спремност већ су потврдиле, а њима би могли да се придруже и Кинези.
Ова вест, добра сама по себи јер говори о даљем напретку у српско-руској војној сарадњи, утолико је значајнија што стиже у контексту америчког покушаја да ову сарадњу омете.
Ако је веровати „Блицу“, наиме, Американци су још пре месец дана изразили негодовање због могућности да се српски деминери придруже својим руским колегама у Сирији. САД су, наводи овај лист, током последњих месеци издвојиле знатна финансијска средства за школовање и обуку српских деминера, а њихова ће прва акција на терену бити у Сирији, и то на руској страни. Због тога, тврди „Блиц“, САД разматрају да ли да уопште наставе с програмом слања припадника Војске Србије на обучавање у Америку.

[restrict]

Заклетва или изјава

Након што су српске судије и тужиоци са Косова и Метохије, сходно Првом бриселском споразуму, уз благослов Владе Србије интегрисани у косовско правосуђе, у јавности је, оправдано, постављено питање какву су заклетву том приликом изговорили и да ли је тиме Србија на посредан начин признала једнострано проглашену независност своје јужне покрајине.
По друштвеним мрежама, иначе проверено погодном тлу за ширење непроверених вести, проширио се (наводни) текст заклетве у којој се исказује верност Републици Косово и Уставу Републике Косово. На те вести реаговала је премијерка Ана Брнабић, тврдњом да „наше судије нису положиле никакву заклетву, већ су дали посебну, статусно неутралну изјаву“. Доказ за ту своју тврдњу, међутим, премијерка није понудила.
Исто питање, садржине заклетве или изјаве, поставио је и посланик Демократског савеза Косова Кораб Сејдиу, коме је „Уред председника Косова“ доставио документа, а он их поставио на фејсбук да их сви виде уз коментар да су српске судије и тужиоци постављени „а да се нису заклели на исти начин као све остале судије и тужиоци који приступају правосудном систему Републике Косово“, те да нису „ни на који начин изразили лојалност држави Косово“.
Испоставља се да је Ана Брнабић ипак говорила истину, јер „изјава по именовању у косовско судство током процеса интеграције“ заиста не спомиње ни Републику Косово ни Устав Републике Косово већ интеграцију у „судство Косова у складу с косовским законодавством“, што је формулација на ивици статусне неутралности каква већ постоји у Првом бриселском споразуму.

НАШИ ПОБЕДИЛИ

Виши суд у Београду ослободио је председника организације СНП Наши Ивана Ивановића оптужби поводом објављивања на интернету списка „30 највећих србомрзаца издајника међу јавним личностима“. Суд се приклонио тези одбране да у овом случају није извршено кривично дело расна и друга дискриминација јер није било „прогањања“ оштећених, као и да тужилаштво није доказало своје тврдње из оптужнице. Ово је првостепена пресуда, тако да на њу право да уложи жалбу Апелационом суду у Београду има тужилаштво за високо технолошки криминал које је заступало оптужницу. Ивановић је оптужен јер је на сајту организације СНП Наши 28. марта 2014. године објавио списак „30 највећих србомрзаца издајника међу јавним личностима“. На списку су се нашли и глумци Мирјана Карановић и Никола Ђуричко, директор Б92 Веран Матић, уредница „Пешчаника“ Светлана Лукић, певачица Јелена Карлеуша, новинар Ненад Љ. Стефановић, редитељ Горчин Стојановић, медијски стручњак Небојша Крстић, професорка у пензији Србијанка Турајлић и други.

ТРИ ПОЛА У НЕМАЧКОЈ

Највиши суд у Немачкој пресудио је да треба да се отвори могућност за регистровање трећег пола, поред мушког и женског, у званичним документима или да се у званичним списима потпуно укине рубрика о полу. Немачки Савезни уставни суд донео је такву пресуду у случају особе која се жалила зато што јој је одбијено да јој се у крштеници промени уписани род „женско“ у „различит“. Званичници су одбили захтев позивајући се на закон који дозвољава да се деца региструју само као женско или мушко или да се рубрика за пол остави празна. Особа која се жалила, чије име није наведено, сматрала је да то представља кршење њених личних права. Највиши немачки суд установио је да закон штити сексуални идентитет, који има кључну улогу у томе како појединци себе виде или како их виде други. Суд је навео да је „сексуални идентитет особа које не могу бити подведене ни под мушки ни под женски пол такође заштићен“ и да их устав штити од дискриминације због њиховог пола. Влади је дат рок да до краја 2018. изради нова правила.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *