МСП Србије: Запослени у Хуманитарном центру треба да добију исти статус као НАТО војници

Запослени у Руско-српском хуманитарном центру у Нишу требало би да добију исти статус као запослени у Међународном Црвеном крсту, амерички или НАТО војници на територији Србије, изјавио је први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, преносе РИА Новости.

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин средином октобра је одржао састанак са председником Србије Александром Вучићем, током којег је подсетио на нерешени статус Руско-српског хуманитарног центра у Нишу. Шеф руске дипломатске мисије тада је рекао да су пре пет година, Русија и Србија потписале споразум о Хуманитарном центру и анексе, који идентификују све организационе и правне аспекте.

“Ово питање је пример велике политизације и мора да се реши на такав начин, како се одређује међународно присуство у складу са Бечком конвенцијом. Такође, као што и представници америчких снага, НАТО-а и Међународног Црвеног крста имају одређени статус, тако би требало да буде и са Руско-српским хуманитарним центром. Никада реч није била о дипломатском статусу, него о статусу особља амбасаде. Исто пише и за америчке снаге”, рекао је Дачић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *