Ли: Нове три милијарде долара за земље ЦЕЕ

 Кина ће обезбедити још три милијарде долара за развој земаља Централне и Источне Европе, најавио је данас премијер Кине Ли Кећијанг на самиту 16 плус 1 у Будимпешти.

Он је рекао да ће Кинеска банка за развој обезбедити две милијарде долара и да ће у оквиру Фонда за финансирање у оквиру механизма 16 плус један бити обезбеђена још једна милијарда долара.

„Желим да најавим две нове ствари, у оквиру банкарске асоцијације Кине и 16 земаља ЦЕЕ, Кинеска банка за развој обезбедиће две милијарде долара за финансирање развоја. Друго, почиње друга фаза реализације Фонда за инвестиције у оквиру механизма 16 плус један, са додатних милијарду долара који ће бити прослеђен испоставама у ЦЕЕ”, рекао је кинески премијер.

Ли је нагласио да ће тако бити додатно подстакнут развој сарадње Кине и 16 европских земаља, као и омогућити додатни развој земаљама ЦЕЕ. 

Шефови влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе (ЦЕЕ), међу њима и премијерка Србије Ана Брнабић, окупиће се у Будимпешти на 6. самиту Иницијативе „16+1”,

Дан посвећен сарадњи Кине и земаља ЦЕЕ почеће отварањем Економског, трговинског и финансијског форума, на којем ће се обратити премијери Мађарске и Кине, Виктор Орбан и Ли Кећијанг, као и шефови дипломатија две земље, Петер Сијарто и Ван Ји.

Потом ће бити одржана пленарна седница на којој ће обраћања имати шефови делегација, након чега ће се потписати планирани споразуми са кинеским партнерима.

Самит у Будимпешти биће уједно и прилика за бројне билатералне састанке.

Кинески премијер Ли истакао је, уочи Самита иницијативе „16+1” у Будимпешти, да придаје велики значај кинеској сарадњи са земљама ЦЕЕ.

„Посета премијера Лија Мађарској је важна посета Европи кинеског лидера после 19. Националног конгреса Комунистичке партије Кине”, истакао је уочи скупа у Будимпешти заменик министра спољних послова Кине Ванг Чао.

Одржавање Самита „16+1” подудара се са петом годишњицом од успостављања кинеске сарадње са земљама ЦЕЕ и биће од посебног значаја за проширење сарадња и напредовање у стратешком партнерству, додао је Ванг.

Поред Србије, међу 16 земаља учесница су: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Македонија, Црна Гора, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија.

Идеја о платформи за сарадњу између Кине и земаља ЦЕЕ рођена је након првог економско-трговинског форума који су Кина и те земље одржали 2011. у Будимпешти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *