Игра престола у Саудијској Арабији

Шта се крије иза незапамћених превирања у најбогатијој држави Персијског залива?

У суботу 4. новембра Саудијска новинска агенција (SPA) објавила је како је у оквиру антикорупционе кампање принца престолонаследника Мохамеда бин Салмана извршена серија хапшења неких најзначајнијих личности саудијске куће. Западни медији преносе да је ухапшен истакнути принц Алвалед бин Талал, још десетак принчева, четири министра и више десетина бивших министара.

Овај дворски обрачун разликује се од ранијих сличних дешавања због чињенице да никада пре овакве вести нису лако ни брзо стизале до јавности. „Ништа слично се никада није десило у историји Саудијске Арабије, што одаје утисак да краљевство срља у несигурне воде уз непредвидљиве последице“, прокоментарисао је за „Атлантик“ Дејвид Отавеј, стручњак за Блиски исток из Вилсоновог центра.

Брзо цурење информација у јавност сугерише да ни тврдоконзервативно краљевство није имуно на медијску културу Запада – и нема сумње да би хипотетички ријалити „Сауди“, заснован на интригама у владарској кући, био врло гледана емисија.

[restrict]

ЗАТВОРИ С ПЕТ ЗВЕЗДИЦА Свега неколико часова пре извршених хапшења краљ Салман је објавио формирање антикорупцијског тела на чије чело је постављен његов син, принц престолонаследник Мохамед. Сателитска мрежа „Ал Арабија“, која је у власништву Саудијске Арабије, објавила је како новоформирано тело има право да врши истраге, ограничава право путовања и блокира средства свих који су осумњичени за корупцију.

Појавиле су се информације да је аеродром намењен приватним авионима затворен, по свој прилици како би се неки међу осумњиченима спречио да напусти земљу. Хотел „Риц Карлтон“, луксузно и де факто одмаралиште краљевске куће, евакуисан је не би ли послужио за смештај најистакнутијих заточеника. Остали ће морати да се задовоље смештајем у другим ријадским хотелима са пет звездица. Живот је некоме маћеха.

ПРИНЦ АЛВАЛЕД Неки коментатори ових дешавања из пословног света одмах су сугерисали да је реч о арбитрарним хапшењима која је тешко протумачити. Поред споменутог принца Алваледа ухапшени су, између осталих, и некадашњи министар финансија Ибрахим ел Асаф, члан одбора џиновске корпорације „Сауди Арамко“, као и Абел Факеих који је раније истог дана смењен са места министра економије. У Саудијској Арабији је врло тешко доказати случајеве корупције с обзиром на то да је мутна граница између јавних средстава и послова и оних који припадају појединим члановима владарске куће.

Ухапшени принц Алвалед био је међу најпознатијим личностима из саудијске династије у западном пословном свету. Његово богатство се мери милијардама долара а инвеститорски подухвати учинили су га запаженим деоничарем технолошких и информатичких гиганата попут „Епла“, „Твитера“ и „Лифта“ као и конвенционалнијих корпорација попут „Ситигрупе“ и „Њуз корпорације“ Руперта Мардока. Алвалед је још прошлог месеца давао изјаве за западне медије о криптовалутама и плановима Саудијске Арабије да понуди на берзи деонице државне нафтне корпорације „Арамко“.

У центар пажње америчке јавности принц је накратко доспео и када је разменио неколико оштрих порука на твитеру са Доналдом Трампом. „Ти си срамота не само за Републиканску странку него за целу Америку. Повуци се што пре из председничке трке пошто ионако нећеш победити“, почастио је саудијски принц Трампа који је хитао ка републиканској номинацији у децембру 2015. Њујоршки бизнисмен и садашњи председник САД му није остао дужан – написао му је како „тупави“ принц „татиним новцем купује америчке политичаре“.

ТРАМПОВА ПОДРШКА Међутим, када је дошао на власт, Доналд Трамп је показао да му саудијски новац не смета ако може да се усмери на додатне поруџбине америчког наоружања. Још у мају ове године посетио је Ријад и, према његовим речима, успео да договори продају наоружања у вредности од 350 милијарди долара у наредних десет година, с тим да би се одмах разговарало о поруџбинама вредним 110 милијарди. Ако се ови уносни послови реализују, највећу корист имаће компаније „Боинг“, „Локид Мартин“ и „Рајтеон“. Стејт департмент је дао усхићену подршку овом договору пошто он доприноси „дугорочној стабилности Саудијске Арабије и заливског региона у сусрету са малигним иранским утицајем и другим претњама повезаним са Ираном“.

У потоњем периоду амерички председник је развио срдачан однос са садашњим принцем престолонаследником који се у међувремену домогао готово свих најважнијих полуга династичке моћи. Трамп је у време „антикорупцијске акције“ разговарао са саудијским краљем Салманом, али, према белешци о разговору коју је издала Бела кућа, није било речи о хапшењима. Према овом извештају, Трамп је захвалио саудијском краљу на спремности да потроши 15 милијарди долара на амерички антиракети THAAD систем. Раније је председник САД објавио на твитеру како се нада да ће се акције „Сауди Арамка“ наћи на њујоршкој берзи.

ПОЗАДИНА ЧИСТКЕ Но ни кад се сагледа најновији развој саудијских прилика, није могуће до краја разјаснити шта се налази у позадини ове „антикорупцијске акције“. Међу политичким коментаторима појавиле су се две струје мишљења. Према једној, дошло је до откривања пучистичке завере или је чак можда и отпочет династички удар, па је овом акцијом цела ствар пресечена и онемогућена. Ови тумачи доводе у везу хапшења са хеликоптерском несрећом која се догодила недалеко од саудијско-јеменске границе у којој је страдао један саудијски принц и више других значајних функционера.

Према другој теорији, осамдесетједногодишњег краља здравље више не служи добро и он ускоро планира да престо препусти принцу престолонаследнику Мохамеду, његовом сину миљенику и важном саветнику. Мохамед је, кажу заговорници ове теорије, искористио прилику да ослаби потенцијалну опозицију и критичаре.

ДИНАСТИЧКЕ СМИЦАЛИЦЕ Принц престолонаследник Мохамед у саудијској владајућој кући важи за личност посвећеној реформама. Претходних месеци се истакао као један од кључних оперативаца у влади. Обављао је дужности министра одбране и заменика премијера (у саудијском политичком систему краљ је истовремено и премијер).

У време његовог брзог успона Саудијска Арабија се суочила са неколико снажних изазова. Почетком јуна нагло су се погоршали односи са Катаром – тобоже због Ал Џазире, а по свој прилици због жестоког ривалства између Саудијаца и Ирана и у овој заливској држави. Рату у Јемену се не назире крај и Саудијци га вероватно не могу добити, колико год терорисали Јеменце.

Поред тога, и унутрашње прилике су се усложиле. У јуну се највероватније одиграо један дворски пуч. Краљ Салман, 25. син Ибн Сауда, оснивача савремене саудијске државе, именовао је за принца престолонаследника свог сина Мохамеда. Мохамед бин Салман ће, ако се све буде одигравало по вољи његовог оца, постати први саудијски краљ из генерације унука Ибн Сауда.

Бин Салман је заобишао Мохамеда бин Најефа и, како „Њујорк тајмс“ извештава, овај обрт је био резултат добро осмишљене завере. Бин Најеф је био уважаван од стране Сједињених Држава и њихових савезника и сам се залагао за тесне везе са овим државама. Као министар унутрашњих послова и шеф саудијске обавештајне службе водио је операције против Ал Каиде на Арабијском полуострву. У фебруару ЦИА му је доделила медаљу Џорџ Тенет као признање за „изузетан обавештајни рад у домену борбе против тероризма и његов немерљиви допринос за обезбеђивање светске сигурности и мира“. Без обзира на добре позиције у међународним круговима Бин Најеф је изгубио на домаћем терену – његов млађи рођак постао је престолонаследник. Саудијска новинска агенција је 21. јуна објавила да је принц Мохамед бин Салман именован за принца престолонаследника и да је за њега гласао 31 од 34 чланова Краљевског наследног комитета, тела које је установио крљ Абдулах 2006. године.

Нови принц престолонаследник кренуо је крупним корацима ка централизацији моћи у својим рукама што није типично за саудијску политику. Са чела националне гарде уклоњен је принц Митеб, син и блиски саветник покојног краља Абдулаха. Потом је уследило прошлонедељно хапшење једног од најбогатијих Саудијаца и неки сматрају да је овим послата јасна порука – нико није недодирљив.

САУДИ АРАМКО Мохамед се сматра реформистом спремним на корените друштвене, верске и економске реформе. „Међународна заједница“ је, пише „Њујорк тајмс“, хвалила њега и његовог оца како су спремни да се врате умеренијем исламу који је био кључна друштвена снага у времену пре верских нереда 1979. године када се саудијска кућа окренула ултраконзервативном свештенству како би обезбедила стабилност.

Мохамед такође планира извођење замашних економских реформи које подразумевају стварање снажног приватног сектора, диверсификацију економије и умањење зависности од извоза енергената. Принц планира изградњу пустињског града радног имена NEOM вредног 500 милијарди долара. Циљ је привући страни капитал и стране таленте.

Но овако нешто неко ће морати да плати. Мохамед је спреман да реформе финансира продајом деоница компаније „Сауди Арамко“. Најновија дешавања многи доводе у везу са овом замашном финансијском операцијом. Реч је о највреднијој компанији на свету чијих се пет одсто деоница (толико Саудијци вероватно хоће да продају), процењује се, може продати за 100 милијарди долара. Мохамед је, можда, овим хапшењима хтео да покаже да располаже са довољно моћи да изведе и овако сложене реформе. Шариф Суки, директор компаније „Телуријан“ која се бави течним природним гасом, изјавио је за „Њујорк тајмс“ да, ако Мохамедов жестоки потез успе, то може да убрза и олакша целу ствар. „Једном када буде консолидовао моћ, он ће радити оно што жели да ради, а то је модернизација земље и модернизација ислама, што су добре ствари. Али ово може да буде врло опасно, а можда и не успе“, закључио је помало енигматично.

На којој берзи ће бити понуђене деонице саудијске нафтне корпорације још увек се не зна. Амерички председник је изразио жељу да то буде њујоршка берза. Лондонски трговци су спремни да олабаве књиговодствене прописе како би се домогли примамљиве провизије. Прилике су такве да се избор краља Салмана „најчвршћег међу принчевима“ чини као врло промишљена одлука.          

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *