СТАЗЕ КОЈИМА СЕ РЕЂЕ ИДЕ

Због чега верујемо да ће онај ко има времена и воље на Сајму књига свакако наћи бар враташца ка смислу, који као да се скрио од нас у овом времену кад је, по Бодријару, све више информација, а све мање смисла

Сваке године Сајам књига нас подсећа да књига није мртва. И да је могуће, чак и у доба техно-бесмисла, наћи „логосност“ која нас зове себи. И ове године смо, за читаоце „Печата“, одабрали наслове из којих глас логоса говори.

БЕРНАР Издавачка кућа „Бернар“ опет је понудила низ изврсних дела. Ту је, пре свега, зборник Православни витез Николај Васиљевич Гогољ, који је приредио Ранко Гојковић. У овом издању, првом код нас овакве врсте, сабрани су текстови највећих гогољиста, и ретки текстови самога Гогоља, човека који је почео од откривања апсурда, а завршио сусретом са смислом, који је Христос. Ту је и књига разговора са старцем Илијом (Ноздрином), духовником патријарха Кирила. Овај оптински старац духовни је наследник великих подвижника Свете Русије. Хилер Белок и Сесил Честертон нам дарују свој Партијски систем. Припадници дистрибуционизма, трећег пута између капитализма и комунизма, они су, још пре Другог светског рата, написали књигу чији је циљ, по речима Мише Ђурковића, „да се обнови демократски систем и да се држава из руку капиталистичких богаташа који владају корупцијом, продајом почасти и монополом над законодавством врати у руке народа и његових стварних представника“. Студија нашег историчара филозофије Илије Марића, под насловом Белешке о Кишу и философији, бави се употребом филозофске мисли у књижевном опусу аутора Пешчаника. Врсни, а намерно прећуткивани, романописац и приповедач Светозар Влајковић понудио је нам је своју хришћанску аутобиографску прозу Повратак изгубљеног, која је слика не само његовог живота него и епохе. Ко је читао Дон Жуана београдског у шуми чудноватој схватиће зашто се и ова Влајковићева књига мора имати у рукама. Ту су и дела Димитрија Мерешковског и Сергеја Аверинцева, као и саиздавачки подухвати са „Отачником“: дело Владимира Коларића Хришћанство и филм и Илије Марића о српској филозофији од 1945. до 1958. године.

[restrict]

ИЗДАВАЧКА КУЋА CATENA MUNDI Да се „Catena Mundi“ за пет година свог постојања профилисала као драгоцен издавач и делатни чинилац културе интелектуалног отпора, показују и њена овогодишња издања. Ту се, пре свега, сабрани политички списи Милоша Црњанског, у саиздаваштву са Задужбином великог писца. Они показују и доказују да је аутор Сеоба знао шта пише кад је у повести о Павелу Исаковичу рекао да има несреће и код других народа на свету, али да је њима дато да одахну и забораве, а нама, Србима, није дато чак ни то. После седам деценија појавила се и чувена студија академика Јована Радонића Римска курија и јужнословенске земље од 16. до 19. века, коју треба да читају како они који знају шта је Ватикан радио на нашем простору, тако и они који гаје екуменске илузије о папи и његовим мисионарима. Студија Томислава Краљачића о Калајевом режиму у Босни и Херцеговини од 1882. до 1903. године незаобилазно је штиво баш данас, кад Република Српска пружа отпор новим Калајима, овог пута гаулатеријма мондијализма. Ту је и ново издање Књиге о Дражи, која је, пре више од пола века, око себе сабрала сва значајна имена друге стране нашег грађанског рата, од Звонка Вучковића до Слободана Јовановића. Поводом осам векова од крунисања првог српског краља, изашао је зборник о Стефану Првовенчаном. Ненад Кецмановић се позабавио франкенштајновском Босном и Херцеговином под влашћу Вашингтерне у књизи Хроника немогуће државе. Дејан Мировић је анализирао русофобију у нас од 1878. до данас. Александар Гајић је дао хришћански поглед на историју рокенрола у књизи Звук и заједница. Слободан Јанковић је понудио пажљиво писану и „очи отварајућу“ студију Англо-америчка обмана, а познати песник и есејиста Мирко Магарешвић своја размишљања о ономе што нас је снашло у књизи Чија је истина?. Не треба превидети ни зборник о српским конзервативцима до 1914. године који је приредио Бошко Мијатовић.

ПРОМЕТЕЈ Прометејски подухват „Прометеја“ из Новог Сада и РТС-а наставља се и ове године, четвртим колом књига о Првом светском рату. Одавно нисмо имали оволико незаобилазних дела о драгоценом добу наше историје. Пре свега, ту су књиге страних аутора о нашем херојском подвигу: Лукианос Хасиотис пише о грчко-српским односима од 1913. до 1918. Дато је и сведочење Дагласа Волша Са Србима на Солунском фронту, као и изврсна књига италијанског посматрача Арналда Фаркаролија Србија у Трећем рату. Ко жели да се упозна са размишљањима једног аустроугарског генерала о узроцима пораза Беча, треба да прочита књигу Алфреда Крауса Узроци наших пораза, која јасно ставља до знања какви су Срби били кад бој није било светло оружје него срце у јунака. Ратомир Дамјановић је писао о Едварду Рајану, великом лекару и хуманисти, управнику Војне болнице у Београду 1914–1915, а Никола Марковић је, на основу обимне грађе, донео студију Слика Немачке и Немаца у Србији 1914–1918. Изашла је и књига Пере Слијепчевића и сарадника о напору Босне и Херцеговине у борби за уједињење 1914–1918. године. Ко прошле године није набавио златну књигу о носиоцима Карађорђеве звезде, Витези слободе, коју је 1937. објавио угледни новинар „Политике“ Милан Шантић, а „Прометеј“ је репринтовао, не би требало да је пропусти ове године.

ПРАВОСЛАВНИ ИЗДАВАЧИ На штанду манастира Хиландара ове године могуће је наћи две драгоцене књиге преписке старца Софронија Сахарова – једна је са чувеним теологом, оцем Георгијем Флоровским, а у другој су његова писма послата у Русију. На штанду издавачке куће „Чувари“ појавила се збирка хришћанских прича Светле слике Драгутина Илића, једног из чувене списатељске породице Илић. „Духовни луг“ је објавио тринаесто издање књиге Антонија Ђурића Солунци говоре, која је до сада продата у 115 хиљада примерака, чувајући наш образ пред светом и пред самим собом. „Образ светачки“ и „Очев дом“ донели су низ вредних наслова: Православна чуда у 21. веку, аскетске проповеди Светог Игнатија Брајначинонова, књигу о опасностима јоге која се, иако је окултна вештина, подмеће као техника за побољшање кондиције… Ту је и повест о Царским Мученицима Романовима Цар је победио, нова књига са проповедима и чудима Светог Нектарија Егинског, као и крајње занимљива збирка примера из православног живота Позив на спасење – како су обични људи пронашли Бога, у којој су, између осталог, записи једног грчког таксисте који је многима помогао да пронађу веру и смисао живота.

Ко има времена и воље, на Сајму књига ће наћи бар враташца ка смислу, који као да се скрио од нас у овом времену кад је, по Бодријару, све више информација, а све мање смисла.

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *