СЛОБОДА 2017

Присуство високих руских званичника на обележавању Дана ослобођења Београда постаје традиција јер је разумљиво да највише почасно место буде резервисано за оне који су и учествовали у његовом ослобађању. Прославу наше слободе употпуниће и војна парада и аеро-митинг на Аеродрому Батајница

Већ сама припрема прославе Дана ослобођења Београда јасно показује да су планови развоја Војске Србије вишеслојни – од стандарда припадника војске до опремања, модернизације, обуке и повећања оперативне и ватрене ефикасности. И не само војске него се озбиљно ради на бољој организацији одбране и заштите целокупног друштва, почев од наставе у школама, о чему ових дана говори министар одбране Александар Вулин. Иницијативе покренуте у том правцу имају одјека у српској јавности: видно јача нешто што је пресудно важно за одбрану, а што је деструктивним деловањем неких бивших влада срозано на ниске гране – морал српског народа и вера у могућност самосталне ефикасне одбране.
Зато је приказ тек дела оперативних способности Војске Србије „Слобода 2017“, као једна од манифестација обележавања Дана ослобођења Београда, како је то најавило Министарство одбране, с разлогом привукла толику пажњу јавности. Висока одбрамбена способност Србије више није празна прича него пројекат који се увелико реализује. Није, наиме, реч о некаквом „тајном пројекту“ нити о тајним везама са било киме у свету, него о сарадњи и модернизацији на коју свака држава има неприкосновено право. Зато су на приказ позване бројне стране делегације и страни новинари.
Манифестација на војном аеродрому Батајница, која се одржава управо у дану када овај број „Печата“ буде пред читаоцима, биће специфична комбинација војне параде, аеро-митинга, демонстрације способности решавања тактичких супозиција на земљи и у ваздуху, као и приказ увежбаности и опреме савременог војника. Присуствоваће јој, како је најављено, комплетан државни политички и војни врх, на челу са председником Србије Александром Вучићем. Посебно драг гост биће руски министар одбране Сергеј Шојгу, доказани пријатељ Србије. Наравно да ће таква личност светског ранга дати посебан печат овом догађају. Присуство високих руских званичника на обележавању Дана ослобођења Београда постаје традиција јер је сасвим природно да највише почасно место буде резервисано за оне који су учествовали у његовом ослобађању.
Грађани Србије имају слободан улаз на аеродром, где ће имати прилику да виде више од 2.200 припадника Министарства одбране и Војске Србије у акцији, више од 130 различитих војних возила и 30 авиона и хеликоптера у летачком делу спектакла. Како је Министарство одбране најавило, свеукупне активности на батајничком аеродрому одвијаће се на земљи и у ваздуху уз акционе и статичне приказе, где ће и копнена војска и ратно ваздухопловство имати прилику да покажу своје способности.
У летачком програму наше авијације своје способности показаће пилоти авиона Миг-29, „орао“, „Г-4 супер галеб“, „ласта“ и транспортног АН-26, као и пилоти хеликоптера „газела“. Очекује се да ће наши пилоти настојати да допринесу општем тренду дизања оспособљености на виши ниво, тако да свима буде јасно да су способни да извуку максимум из ваздухоплова који им се ставе на располагање. Има мало тајновитости у њиховим припремама и увежбавањима, вероватно у жељи да нас обрадују и изненаде у погледу својих могућности. Демонстрираће се стандардни ваздухопловни задаци – пресретање и ваздушна борба. Биће ту и демонстрација способности групног лета. Права новина биће управо групни лет и демонстрација могућности нашег школско-борбеног авиона „ласта“. Ради се о клипном авиону који је пројектован тако да је у смислу обуке идеалан за прелаз на млазне авионе. Такав авион је потребан сваком ратном ваздухопловству, али не у броју да би се исплатила сопствена производња. Зато представља нашу одличну извозну шансу и за модерна ваздухопловства. Није то празна прича јер смо већ извезли 20 ових авиона у Ирак и пре него што је масовније уведен у наше ваздухопловство.

ПОВРАТАК ОТПИСАНИХ

Најистакнутији генерали и високи официри Војске Југославије, који су командовали одбраном земље од НАТО агресије и албанских терориста на Косову и Метохији 1998. и 1999. године и током грађанског рата у Југославији биће враћени као предавачи на Војну академију – сазнају „Вечерње новости“. Како овај лист пише, војсковође ће бити задужене да своја ратна искуства пренесу генерацијама старешина које се тренутно школују у овој установи. Тако би међу првима пред кадете Војне академије требало да стане некадашњи командант Приштинског корпуса и Треће армије ВЈ генерал у пензији Владимир Лазаревић. Прилику да питомцима пренесу своја искуства вођења ратних операција добиће и генерали Божидар Делић, Љубиша Диковић и низ високих официра који су били на кључним дужностима током сукоба у СР Југославији. Министар одбране Александар Вулин потврдио је да ће некадашњи команданти добити своју улогу у војном школству и истакао да ти људи треба да буду узор данашњим генерацијама официра. „Увели смо правило да најистакнутије старешине из ратова који су за нама добију простор на Војној академији и да држе предавања кадетима, па и садашњим генерацијама официра. То је велики заокрет и на неки начин исправљање неправде која им је нанета претходних година. Они дуго нису смели ни да кроче на Академију нити у било који војни објекат. Држава се олако лишила најдрагоценијих искустава којих се не би одрекла ниједна војска на свету“, рекао је Вулин. И не само да се ниједна држава не би одрекла својих него би јурила и туђе команданте који поседују оваква знања, попут најелитније америчке војне школе „Вест поинт“, на којој се пажљиво изучава стратегија коју је Војска Југославије успешно применила у одбрани од највеће оружане силе света. „Узори кадетима морају да буду српски генерали, посебно они доказани у најтежим данима. Морамо да омогућимо да млади официр сретне свог генерала, упозна га и сазна његова искуства. Нико од тих људи не сме да оде са животне позорнице а да не остави записано сведочење о ономе шта је радио и какве је одлуке доносио“, рекао је министар одбране. Велика промена у односу на време када такви команданти нису слати на академију, него у Хаг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *